Поведението на Трифонов е достойно, каза председателят на 45-ото НС

Ако резултатите от изборите се повторят с тези от 4 април, този път от „Има такъв народ” ще се опита да сформира правителство. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Ива Митева. Тя е водач на 2 листи за предстоящия вот – от Разград и 24 МИР в София.

Митева обаче не коментира кои са потенциалните коалиционни партньори на ИТН.

Трифонов няма да се кандидатира за парламента

Тя направи и коментар на отказа на лидера на партията Слави Трифонов да се кандидатира за депутат.

„Това е достойното поведение. Нагледали сме се на водачи на листи, които след това се отказват и в парламента влизат едни други лица. Щом е решил, че мястото му не е в парламента… Опитваме се там да влязат истинските експерти. Време е за това”, заяви Митева.

Ако Трифонов се кандидатира за президент, каквито съмнения се появиха, Митева заяви, че ще го подкрепи.

ЦИК вероятно ще прекрати преговорите за новите машини за гласуване

Тя коментира и проблемите, пред които е изправена ЦИК за организиране на машинното гласуване.

„Когато на заседание на Комисията по правни въпроси обсъждахме тази тема, представителят на „Сиела” заяви, че има 1500 машини, които може безпроблемно да бъдат осигурени. Сега ни се казва, че те ще струват 15 милиона и цената се е увеличила със 75%. Те били ли са готови тогава? Как поскъпнаха?”, попита Митева.

„Машините за страната са осигурени. Може да се случи така, че да липсват машини в чужбина. Това може да е отражението. Има опции за наемане на машини. Албанският премиер е тук, те имат подобни машини. Белгийците имат подобни машини. Ще се направи всичко възможно. Няма да бъде застрашен изборният процес”, поясни тя.

„Ние ще си разработим мажоритарната система. Там основният и най-важен е въпросът с районирането”, каза още Митева.

Ефектът „Магнитски”: Какво следва след санкциите от САЩ

Тя коментира и санкциите по закона „Магнитски”, наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков и 64 фирми.

„Това е политически акт и той правно не обвързва страната ни да предприеме действия. Но за да има такива санкции от САЩ, е извършена задълбочена проверка и нещата сигурно са сериозни. По отношение на България е учудващо, че ние не сме приели никакви санкции досега по отношение на тези лица”, коментира Митева. „Знаете докладите на ЕС по отношение на върховенството на закона - 20 години критиките са едни и същи. Смятам, че имаме прекалено много норми. Виждам проблеми в приложението на законите”, заяви още тя.

Тя коментира и очакванията за изваждането на „черен списък” с компаниите, свързани с лицата, на които бяха наложени санкции от страна на САЩ. Митева заяви, че не знае дали ще е в правомощията на МС да излезе с такъв списък въз основа само на тези санкции.

„Притесненията ми са дали не сме на ръба на онзи член 4 от Конституцията за правовата ни държава”, заяви Митева. Тя смята, че страната ни има  достатъчно добри закони, проблемът е в прилагането им.

Митева отказа да дава оценка на главния прокурор, но смята, че трябва да се засили отчетността му.