За най-рядката марка в света бяха платени 8,3 милиона долара

Американска златна монета беше продадена на търг на "Сотбис" в Ню Йорк за рекордните 19,5 милиона долара, докато за най-рядката марка в света бяха платени 8,3 милиона долара, съобщават Ройтерс и Франс прес. От аукционната къща очакваха рядката монета да бъде продадена за сума от порядъка на 15 милиона долара.

Продадоха на търг бельо на императрица Сиси

Монетата е от последната серия златни монети, наречени "Двоен орел", изсечена от Монетния двор на САЩ през 1933 г. Тя става най-скъпата в света, като изпреварва сребърния "Либърти долар" от 1794 г., изобразяващ жена с разпусната коса - символ на свободата, който беше продаден за 10 милиона долара през 2013 г.

Монетата никога не е била пускана в обращение, след като тогавашният президент на САЩ Франклин Рузвелт се отказва от златния стандарт заради световната икономическа криза.

Продадоха на търг президентския самолет и лимузината на Чаушеску

Повечето изсечени през 1933 г. златни монети са претопени, но няколко от тях "оцеляват" и се появяват на колекционерския пазар, преди да бъдат иззети от тайните служби. Остава само един "Двоен орел", който попада в нумизматичната колекция на египетския крал Фарук.

Ценната монета, чиито следи след това се губят в продължение на десетилетия, е закупена през 1995 г. от британски колекционер, който след 5-годишна съдебна битка получава правото да я препродаде на настоящия й собственик, американския дизайнер Стюарт Вайцман, през 2002 г. за 7,9 милиона долара.

Продадоха изключително рядък розов диамант за рекордна сума (СНИМКИ+ВИДЕО)

Вайцман притежава уникална колекция, която освен монетата "Двоен орел", включва и най-рядката марка в света - едноцентова маджента, отпечатана в Британска Гвиана през 19-и век. Дизайнерът "слага ръка" върху нея през 2014 г. срещу рекордната сума от 9,4 милиона долара. За марката, която също беше предложена на търга на "Сотбис", бяха платени 8,3 милиона долара. Организаторите на аукциона очакваха тя да бъде продадена за по-висока цена.

През същата година Стюарт Вайцман успява да се сдобие и с американска марка, която е особено ценена от филателистите и е известна като "Обърната Джени". Тя е от рядка серия от четири марки, които заради грешка при отпечатването изобразяват биплан "Къртис JN-4", наричан "Джени", обърнат наопаки.

Продадоха писмо на Айнщайн за 1,2 млн. долара

За марката "Обърната Джени" на търга на "Сотбис" бяха платени 4,9 милиона долара, като и за нея организаторите имаха по-високи очаквания.

"Историята на монетата и двете марки спокойно може да послужи за сценарий на филм", заяви преди няколко месеца Ричард Остин от аукционната къща, когато беше оповестен търгът.

Източник: БТА