От днес БЧК започва специална инициатива

От днес стартира инициатива на Българския червен кръст и концесионери на плажове по Южното Черноморие, посветена на безопасното лято и месеца на водното спасяване. Доброволци ще раздават листовки по плажовете, с които ще приканват туристите да спазват правилата за поведение в морето.

Целта е да се припомнят правилата за безопасност на плажа и в морето, особено в началото на сезона, когато морската вода е все още студена.

Напрежение сред спасителите на морето

 

 

За да привлекат вниманието и да покажат готовността си за осигуряване на безопасността, екипът водни спасители на плажа в Крайморие направи демонстрация по изваждане на давещ се човек.

„Спасителите са готови за всички ситуации. Летовниците трябва да внимават с променливото време, тъй като гръмотевичните бури се разразяват много бързо. Нека внимават и за дънни ями, особено на неохраняемите плажове", каза Васил Алексиев, спасител и доброволец на БЧК.

Концесионерите на плажове са категорични, че само подготовката но водните спасители не е достатъчна, за да се осигури безопасното лято. Необходима им е помощ и от страна на хората, дошли на плаж.