Съдийската организация е на мнение, че ВСС не е дал какъвто и да било знак, че има воля и компетентност за водене на открит и честен разговор

Съюзът на съдиите в България поиска оставката на целия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В писмо до членовете на Пленума на ВСС, изпратено и до медиите, от най-голямата съдийска организация у нас изброяват редица доводи за искането си. Казват, че позицията съзнателно се фокусира единствено върху констатациите за "некомпетентно администриране на съдебната власт по съдоустройствените технократски проблеми".

Сред доводите, които посочват от ССБ, са и "отговорността на ВСС за избора на главен прокурор, чиито нравствени и професионални качества още преди избора бяха поставени под съмнение".

Двама членове на ВСС подадоха оставки (ВИДЕО+СНИМКИ)

Съдиите искат оставка и за "уронвания авторитет на правосъдието", включително от главния прокурор и министъра на правосъдието, за публично оповестените твърдения за противоконституционни влияния върху кадровите решения за назначаване на председатели на съдилища.

Съдийската организация е на мнение, че ВСС не е дал какъвто и да било знак, че има воля и компетентност за водене на открит и честен разговор за действителните измерители на независимостта на съдебната власт.

Преди няколко дни Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, подадоха оставка.

Източник: БТА