До вчера поста заемаше Детелина Иванова, която беше освободена

Министърът на околната среда и водите Асен Личев упълномощи днес Зинка Кирилова Стойкова да изпълнява правомощията на директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Уволниха шефката на РИОСВ-Бургас заради строителството на "Каваците" (ВИДЕО)

До този момент Стойкова е била началник на отдел „Атмосферен въздух, вредни физични фактори, води, опасни химични вещества и КПКЗ“ в дирекция „Контролна и превантивна дейност“ в РИОСВ – Бургас.

До вчера поста заемаше Детелина Иванова, която беше освободена със заповед на министър Личев. Пред медиите тя обясни, че няма да обжалва освобождаването си. Повод за уволнението й е заповед, подписана от бившия министър Емил Димитров за изменение на режима на природна забележителност "пясъчни дюни" в местност „Каваците“.

Според Иванова твърдението, че заповедта е създадена, за да узакони незаконно строителство в защитената територия, не отговаря на истината. Тя предположи, че служебният министър Асен Личев вероятно е бил подведен, за да вземе това решение. Според Иванова, заповедта била също толкова рестриктивна, колкото и старата от 1984 година.

"Освен забрана за строителство, забранява и поставянето на преместваеми обекти, което до момента го нямаше, като прави изключение само за територията на бившите къмпинги "Смокиня" и "Веселие". Обръщам внимание,че заповедта категорично поставя условие за съгласуване на тези дейности с Регионалната инспекция по околна среда и водите и има забрана за територия, в която има обекти на защита, каквито са пясъчните дюни", обясни Иванова.