Основният аргумент е нарушение на член 21 от Закона за публичните предприятия

Софийският градски съд е спрял вписването на ново ръководство на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД, става известно от проверка в Търговския регистър. Решението на съда е от 22 юни. 

Спирането на вписването е станало по иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите – Александър Филев и Иван Коларов.

Смениха ръководството на "Автомагистрали"

Основният аргумент е нарушение на член 21 от Закона за публичните предприятия, т.е. това, че служебната министърка на регионалното развитие Виолета Комитова, която иска да смени ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД, не е провела конкурс за тези постове, както и това, че по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както тя предлага и както е сегашното положение.

БСП: "Автомагистрали“ няма нито една машина за полагане на асфалт

От определението на съдията става ясно, че вписването на новото ръководство и съответно заличаването на старото е спряно до решаване по същество на спора, който възниква с подаването на исковата молба.

От правителството бяха категорични, че правният спор няма да се отрази на дейността на дружеството.

„Както виждате, полагаме всички усилия да променим нещата в България, и макар и трудно, ще го направим. Няма никакво основание да се спират разплащания, това, което се казва, че ще се връща директор, не значи, че ще се спират разплащания. Това, което означава, е, че има управление, което поне по моята оценка не е достатъчно добро. Дали е законно, или не, е друг въпрос”, каза говорителят на кабинета Антон Кутев.

Решението на съда може да видите ТУК.