От здравното министерство заявиха, че Балтов не е упражнявал нужния контрол

Напрежение в "Пирогов" след уволнението на директора проф. Асен Балтов. Медиците от болницата излязоха на протест в негова защита и обявиха, че лечебното заведение не е източвало Здравната каса. Междувременно от здравното министерство заявиха, че Балтов не е упражнявал нужния контрол и това е довело до злоупотребите с обществения ресурс.

Здравният министър - един от пациентите на "Пирогов" с фалшива епикриза

Лекари, сестри и санитари от "Пирогов" напуснаха работните си места тази сутрин и излязоха пред вратите на болницата, за да протестират.

„Ако не беше Пирогов и ВМА, какво щеше да се случи, цялата сграда беше COVID отделение. Oказва се, че не сме работили нищо, никаква благодарност”, казват протестиращите лекари.

Обидени от констатациите на Здравната каса, че лечебното заведение е злоупотребило с обществения ресурс, недоволните медици блокираха движението.

„Такова отношение към лекари не може да има, особено към тази болница , която е гръбнака на здравеопазването в България. Ще си защитаваме честта и труда. Да паднат обвиненията, че точи касата”, добавят протестиращите лекари.

Освен да защитят болницата, протестиращите застанаха и зад бившия си директор проф. Асен Балтов. Пред NOVA той заяви, че е разбрал за отстраняването си от медиите. 

„Пълна изненада не е имало, през цялото време витаеше един облак около мен и Пирогов и той започна в мандата на служебния министър Кацаров”, коментира проф. Балтов.

Докладът на НЗОК: Служители на „Пирогов” били фиктивни пациенти

Според министър Кацаров рокадата няма нищо общо с политиката:

„Става дума за констатирани нарушения. Всеки човек трябва да избере на чия страна е. Аз показвам факти и доказателства”, заяви той.

От здравното министерство мотивираха уволнението със злоупотреби, надхвърлящи 1 милион лева. Касае се за отчетена, но неизвършена дейност при над 400 пациенти - повечето с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност.

„Множеството такива случаи говорят за неупражнен и неефективен контрол от страна на изпълнителния директор. Той като представител на държавата не трябва да допуска отчетена, но неизвършена дейност. Това е изключително грубо нарушение”. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Отстраниха шефа на "Пирогов"

Той добавя, че това не е единственото нарушение на Балтов.

„Фактите показват, че той пречи на дейността на Съвета на директорите. Такава голяма болница не може да се управлява еднолично”, добави Петров.

Проверката на касата е установила още, че служители на болницата са били едновременно хоспитализирани и на работа в лечебното заведение.

„Ние през цялото време сме работили без да ни интересуват пътеките. Винаги сме искали да направим максималното за пациентите. Този 1 милион се надявам да го обжалва новият директор, може би и това е една от причините да бъда толкова бързо сменен”, добавя Балтов.

В същото време от министерството заявиха, че това не е атака срещу болницата и персоналът не трябва да се чувстват засегнати.

„Кой е казал е, че лекарите от "Пирогов" са престъпници? Поклон пред тях”, каза д-р Петров.

От Здравната каса отказаха да коментират резултатите от проверката и  посочиха, че случаят е предаден на прокуратурата.

Балтов след отстраняването му: Пълна изненада не е имало