Тя ще бъде дарена от благотворителната инициатива "Капачки за бъдеще"

Събрани са парите за първата детска линейка извън столицата. Тя ще бъде дарена от благотворителната инициатива "Капачки за бъдеще". Към момента София е единственият град у нас, който разполага със специално оборудвана линейка за първа неонатологична помощ за бебета. 

„Капачки за бъдеще”: Събират пластмаса за детска линейка (ВИДЕО+СНИМКИ)

За изминалите четири години инициативата "Капачки за бъдеще" успя да рециклира близо 600 тона пластмаса, осребрена в медицинска апаратура за цялата страна.

В последната кампания през месец май събраното количество беше 140 тона от рекордните 37 града. Следващата кампания ще се проведе през есента, когато освен капачки, ще могат да се събират и алуминиеви кенчета.  Отново през есента трябва да пристигне и поръчаната вече неонатална линейка.

„Щом сме събрали за първата, автоматично оттук нататък всеки лев, всяка капачка отиват за втората линейка. Градовете са Пловдив, Плевен, Стара Загора и Варна, защото те покриват буквално две трети от България”, обясни организаторът Лазар Радков.

"Капачки за бъдеще" с благотворителен календар (ВИДЕО)

Все още не е ясно коя от четирите области ще получи първата линейка. Във всяка от тях обаче тя е дълго чакана и нужна, казва неоанатологът от Плевен д-р Максим Йонов. Сега, при транспортиране на бебе, лекарите сами трябва да окомплектоват обикновена линейка в неонатална.

„Първо отнема много време. Неподходящо е, защото липсва абсолютно съответствие между отделните апаратури. В момента сме принудени с подръчни средства да фиксираме и кувьоза към линейката, тъй като, да кажем, тя е френско производство, кувьозът е немски стандарт, различни монитори”, обясни той.

Освен неудобство за работа, липсата на специализирана детска линейка може да доведе и до пряка заплаха за здравето и живота на пациента.

Кампанията "Капачки за бъдеще" с нова цел

„Някои ситуации търпят отлагане, но за други и половин час е от значение. Така че тези 30-40 минути, в които ние оборудваме линейката, са от съществена важност”, посочи д-р Йонов.

А от "Капачки за бъдеще" отново благодариха на своите малки и големи дарители, чрез които у нас вече бяха подменени с нови кувьозите в десетки болници.

„Всичко, което сме го постигнали до момента, е благодарение на всички, които подкрепят кампанията, които събират, помагат с организация, с пунктове, с превозване. Много ми топли сърцето - как можем да се обединяваме в полза на една хубава кауза”, каза Лазар.