Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след националния съвет на партията

Националният съвет на БСП даде мандат за продължаване на преговорите с "Има такъв народ" и другите парламентарно представени партии с цел създаване на правителство, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Пленума на партията. Решението е взето със 120 гласа „за” и 1 „против”,

Експертна група от БСП ще продължи разговорите с „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Разговорите трябвало да бъдат финализирани със споразумени за подкрепа. 

„Целта на продължаващите преговори е да видим какви са съвпаденията, какви национални приоритети можем да извадим. Тези приоритети да бъдат подчинени на основната цел - доразграждане на сегашния модел на управление. И да се обединим около тази промяна. Разбира се Всеки ще трябва да направят някакви компромиси”, каза Нинова.

"Има две теми, които не приемаме", каза още Нинова и добави: "Налагане на либерален модел на управление и оттеглянето на държавата като основен регулатор и собственик. В частност приватизирането на ББР. Заявяваме желанието си Северна Македония трябва да стане член на ЕС, но това не бива да става за сметка на България", каза тя.

Окончателното решение за подкрепа да бъде взето отново на Пленум, след като резултатите от преговорите бъдат представени, и ИТН предстани конкретни имена за правителство.

"От разговорите, които снощи започнахме с ИТН, правим извода, че е възможно БСП да отстоява своите политики чрез приоритетите, които излъчваме, и които сега са предмет на дискусия", каза още Нинова. 

Решението беше взето на фона на продължаващия раздор в партията. От вътрешната опозиция излязоха на протест с искане за оставката на ръководството на БСП заради резултатите от изборите.

„Конгресът трябва да реши пътя, по който продължава БСП. Дали вървим по това разделение, по което вървяхме досега. Непрекъснато изключване, непрекъснато хора виновни. Ние вече не искаме оставка на Нинова, тя партията я остави”, заяви Кирил Добрев.

„Само че и по места тези същите партийните лидери, които искат оставка, да поемат и своята отговорност, защото в София липсват около 100 000 гласа”, коментира Филип Попов.

„Всички носим отговорност. Най-вече тези, които подкрепяхме модела Нинова, който се изчерпа. Той не е ползотворен за БСП, ударихме дъното. След 4 април съм предложил на г-жа Нинова, като личен акт, ако подаде оставка, аз ще съм първия след нея”, заяви Калоян Паргов.   

На Националния съвет обаче не е искана оставката на Нинова, а тя самата не смята да си я подава.

„За мен лично това е планът - да се попречи за съставяне на стабилно правителство, включително чрез разклащане на авторитета и вътрешната стабилност на БСП. И един от тях го заяви в зала с изказването си, че подкрепата ни за правителство на промяната не е удачно. Ето ви я целта, начинът беше това отвън. Е, добре, дойдоха 60 човека, повикаха, послушаха музика и си отидоха”, заяви Нинова.

Кога ще започнат срещите с останалите парламентарно представени партии, БСП ще договарят след пленума.

Националният съвет на БСП заседава, протест иска оставката на Нинова