Как влияят сезоните на щитовидната жлеза?

Болестите на щитовидната жлеза са състояния за цял живот, но могат да бъдат третирани и повлиявани. Ако обаче не се лекуват, заболяванията на щитовидната жлеза могат да доведат до редица други смущения в системите на тялото. Оказва се, че състоянието на щитовидната жлеза зависи от сезоните.

"Има вариация на функцията на щитовидната жлеза през сезоните. През лятото изискванията към нея са повишени, тъй като тя управлява всички метаболитни процеси, както и сърдечно-съдовата система", каза в ефира на предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS ендокринологът от Александровска болница д-р Цветан Гатев.

Специалистът разясни, че при сегашните високи температури и горещини сърдечно-съдовата система трябва да се адаптира, което става и чрез щитовидната жлеза. Тя ускорява метаболизма, сърдечната дейност и дейността на нервната и храносмилателната система. 

Д-р Цветан Гатев добави, че при лечението на болести на щитовидната жлеза дозата на приеманите медикаменти не се променя според сезона, а според резултатите от изследванията и конкретните проблеми на човека.

Още по темата гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.