Вижте причината

Страната ни няма да получи доставки от ново лекарство за лечение на коронавирус. Причината е, че не участваме в общата поръчка на ЕК след изпуснат срок за кандидатстване. Медикаментът „Сотровимаб” на "Глаксо" чака одобрение, за да се прилага на пациенти с висок риск от тежко протичане на вируса.

Крайната дата за включване в общата поръчка, организирана от Европейската комисия е била 12-ти март. Предишният кабинет обаче е дал одобрение пет дни по-късно – на 17-ти март. Сега, ако страната ни иска да получи дози от препарата, ще трябва да сключи двустранно споразумение с производителя.

ЕК сключи договор за доставка на лекарство за COVID-19

Бившият здравен министър - проф. Костадин Ангелов, отрече да не сме спазили навреме процедурите.„Никакъв срок не е изпускан. На министър Стойчо Кацаров никой не му вярва в страната”, заяви проф. Костадин Ангелов.

Въпрос: Тоест България ще има това лекарство?

Отговор: Разбира се, че ще го има. 

От здравното министерство обаче твърдят, че страната ни не попада сред 16-те държави, които през октомври трябва да получат препарата. Затова от ведомството сами ще преговарят за доставки от "Глаксо". Не е ясно обаче дали ще го получим на същата цена щом не сме част от европейската поръчка. Междувременно министерството е започнало преговори за хиляда дози от подобен препарат на друга компания.

Доц. Дoнчев: Очакваме нова вълна на COVID-19, ваксините и мерките ще ни спасят

„Поради ниската стойност на Брутен вътрешен продукт самата фирма ни е изкарала от европейското договаряне и ни е предложила два пъти по-ниска цена и за тази сума ще вземем два пъти повече медикаменти”, посочи д-р Димитър Петров, зам.-здравен министър.

"Глаксо" обаче дава най-големи надежди да предотвратява тежките форми на инфекцията, казват медици, ако лечението започне в първите няколко дни след заразяване.

„Представлява антитяло, което се вкарва венозно и практически се залепва за вируса, като му пречи да проникне в клетките. Те са използвали един фрагмент на шипчестия белтък, който е много запазен и почти не мутира, което означава, че ще бъде доста ефективно също и при мутантните форми”, посочва д-р Аспарух Илиев, преподавател в Университета в Берн.

Лекарство с антитела намалява болничните престои и смъртността от COVID-19

Въпреки ефикасността си обаче препаратът ще може да се прилага в редки случаи.

„Само 2 милиона дози ще има в цял свят. Европейският съюз успя няколкостотин хиляди да резервира. Имат за цел да лекуват много рискови пациенти, възрастни, с тежки заболявания, с потиснат имунитет, които са изложени на големи рискове”, допълва д-р Илиев.

На този етап, казват експертите, е рано да се говори за създаване на антивирусно лекарство срещу коронавирус за масово прилагане.   Междувременно ЕК преговаря с още три компании, разработващи препарати за лечение на COVID-19. Всички те в момента са в процедура за "преглед" от Европейската агенция по лекарствата.