То е разработено на основата на изкуствени антитела, които подпомагат работата на имунната система

Смъртността от COVID-19 е нараснала с над 20 на сто за седмица, обяви Световната здравна организация. На този фон нова надежда дойде от Брюксел, след като от Европейската комисия съобщиха, че са сключили договор за доставка на лекарство срещу заразата.

Препаратът е разработен от британския гигант "Глаксо Смит Клайн" на основата на изкуствени антитела, които подпомагат работата на имунната система. Предвижданията са той да се използва за лечението на високорискови пациенти с леки симптоми и които не се нуждаят от допълнителен прием на кислород.

 

Европейската агенция по лекарствата все още не е одобрила прилагането на лекарството. Към обществената поръчка за доставка на 220 хиляди дози за лечение са се включили 16 държави от Европейския съюз. Приложението на препарата ще бъде възможно след разрешение от Европейската агенция по лекарствата или от здравните власти на държавата, която прецени да го прилага. 
           
А в разгара на олимпиадата властите в Токио регистрират пореден рекорд на новозаразените с коронавирус. Това увеличава притесненията за олимпийските игри, които се провеждат при безпрецедентни санитарни условия и без публика на повечето състезания.

"Изглежда случаите на COVID-19 се увеличават от началото на Олимпийските игри и може би има някаква връзка, но не мисля, че това е единствената причина", смята Куджи Хашимото, жител на Токио.

Местните власти отново заявиха, че не се налага спирането на летните олимпийските игри.

"С ограниченията в трафика, работата от дома и усилията на всички граждани, не мисля че имаме обстоятелства, които да налагат спирането на Олимпийските игри. Не трябва да са повод за притеснение. Призовавам гражданите да избягват ненужните излизания. Гледайте Олимпиадата и Параолимпиадата по телевизията", призова Йошихиде Суга, премиер на Япония.

Лекарство с антитела намалява болничните престои и смъртността от COVID-19

Англия ще позволи от 2 август на напълно ваксинирани граждани на Съединените щати и Европейския съюз да пристигат, без да се налага карантина. Облекчението на мерките ще се отнася за ваксинираните с одобрен от Брюксел или Вашингтон препарат.

ЕМА започна цялостна оценка на Sotrovimab за лечение на COVID-19