МРРБ следва да вземе мерки за разрешаване на проблема

Върховната административна прокуратура се зае с безводието в село Кръстевич край Пловдив. От обвинението са изпратили на регионалното ведомство писмо, с което искат да разберат какви мерки са предприети за справяне с кризата и как контролните органи са си свършили работата.

Заради липса на вода: Жители на хисарско село заплашват с блокада на главен път

Чешмите в село Кръстевич пресъхват всяко лято от поне пет години насам. Причината е липсата на вода в местната река, която е основен водоизточник за населеното място. Решението на проблема според ВиК - Пловдив е изграждене на добивна помпа, двукилометрово трасе и пречиствателна станция. Пари за всичко това обаче няма.  А дори и да се намерят, строителството и проектът ще отнемат близо 2 години.

За Николай Дойков летните месеци са истински кошмар. Чешмите пресъхват, а вода в дома му има само по 3 часа дневно. На воден режим Николай и съселяните му живеят от поне пет години.Причината - близката река Геренска пресъхва и ВиК дружеството няма откъде да черпи нужните поне 5 литра вода в секунда.

„Преди няколко години са изградени сондажи, които обаче са показали доста завишени стойности на нитрати. Те са над 140 микрограма  на литър при допустими 50”, обясни инж. Антон Гълъбов - главем инженер на ВиК – Пловдив.

И така Николай живее по график, зададен от местната власт чрез въведения режим на водата. В противен случай ще разчита на водоноската, поставена в центъра на селото. От ВиК дружеството казват, че имат готов проект. Той обаче струва скъпо.

„По предварителните данни на община Хисар стойността е около 3 млн. лв. Смея да твърдя, че не са по силите на нито едно водоснабдително дружество, както и на обшина Хисар”, обясни инж. Гълъбов.

Протест в Хасково заради поскъпването на водата

На въпрос на NOVA от Министерството на регионалното развитие, като принципал на ВиК дружеството в Пловдив, отговориха, че вече е изготвен подробен проект за справяне с кризата. В който подробно са описани нужните съоръжения, така че селото да не остава на сухо цяло лято. Върховната административна прокуратура обаче се е самосезирала и е изискала от регионалното ведомство данни за предприетите мерки в дългосророчен план.

„Да се извърши проверка на терен, да се разбере какво всъщност е действителното състояние на водопровода и кога може да се пристъпи към изграждане на нов. Тоест, в рамките на около месец се надяваме, че отговорът може да бъде върнат във Върховнста административна прокуратура”, обясни зам. - главният прокурор Десислава Пиронева.

Ако бъдат констатирани нарушения от отделните държавни структури, виновните ще бъдат глобени или предадени на съд, категорични са от държавното обвинение. Междувременно, от "Демократична България" предлагат да отпаднат някои от законовите правомощия на Върховната административна прокуратура. А обвинителите контрират - няма да могат да упражняват надзор кой и как си върши работата. А в случай като този, решението на проблема ще зависи от добрата воля и желанието за работа на контролните институции.