За да бъде свикан такъв, са нужни подписите на 1/3 от клубовете

Представители на инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на Българския футболен съюз внесоха искане на над 1/3 от клубовете - редовни членове на сдружението, за свикване на конгрес на БФС.

"От футболния съюз отказаха да приемат документите в централата на БФС в "Бояна" с абсурдно оправдание, че цял ден имало дезинфекция и няма никого. Представяте ли си само - никой в БФС да не работи, при положение че два български отбора имат мачове от европейските клубни турнири? Документите вече са пуснати по електронен път", обявиха от екипа на Димитър Бербатов.

Бербатов с писмо до институциите заради Михайлов и избора на шеф на БФС

"Събраната подкрепа е по-голяма от необходимата и ако има коректно отношение на ръководството на БФС, то Изпълнителният комитет на съюза ще свика конгрес на 21 септември 2021 година, както повелява уставът, и по задължителния дневен ред според исканията на клубовете.

В рамките на няколко месеца Димитър Бербатов и екипът му се срещнаха с футболните клубове от всички региони, обикаляйки цялата страна - нещо неправено до този момент от ръководителите на БФС. По време на срещите Бербатов изложи основните стълбове в програмата си за преструктуриране и развитие на българския футбол, което срещна подкрепа не само от страна на футболните клубове, но и от цялата футболна общественост в България.

Бербатов иска извънреден конгрес на БФС на 21 септември (ВИДЕО)

Независимо от нежеланието на ръководството на БФС да предостави достоверна информация за реалния брой редовни членове на БФС, но пък с подкрепата на Министерството за младежта и спорта и сериозната работа на екипа си, Димитър Бербатов успя да идентифицира 531 клуба - редовни членове на съюза с право на глас. Информацията се базира и на протоколи от заседания на Изпълнителния комитет на БФС за 137 клуба, изключени поради неупражняване на дейност, или неплащане на членски внос за периода след последния конгрес на организацията през 2018 г.

Пълноправно членство и право на глас нови или изключени вече клубове могат да имат само след конгрес на БФС. Няма как - легитимно и спазвайки устава си, БФС да увеличи броя на клубовете, редовни членове, имащи право на глас. Категорично е ясна и доказана най-дълбоко критата тайна на ръководителите на БФС, а именно точният брой и имената на клубовете, имащи право на глас на следващия конгрес. А той е 531.

Бербатов се кандидатира за шеф на БФС (ВИДЕО)

Дали ръководството на БФС ше спази устава на организацията и ще свика конгрес, предстои да разберем. Надяваме се най-сетне манипулациите около управлението на БФС да приключат и апелираме към ръководството на БФС да даде възможност на клубовете да изберат честно ново ръководство на футболния съюз.

Решени сме да доведем процеса докрай и ако БФС откаже да свика конгрес, следващата законова стъпка ще бъде да се обърнем към съда, който да свика конгреса, каквото е желанието на 1/3 от клубовете", заявиха от екипа на Димитър Бербатов след внасянето на искането за конгрес.