Огнеборците имат 60 секунди, за да тръгнат към мястото

Над 1 100 сигнала годишно получават само в една от противопожарните служби в София. По норматив огнеборците тръгват до 60 секунди след позвъняването.

„В пожарникарската каска, която предпазва от горящи и падащи тежки предмети, има и част, която пази лицето на пожарникаря от лъчистата топлина. След нея е защитното облекло, което включва  - в горната част - шуба, която е от негорими или трудногорим материал”, обясни командирът на екип в Първа Районна служба мл. експерт Цветан Миронов.

Радев: Необходима е пълна мобилизация на институциите за справяне с пожарите

За 33 години работа в пожарната той хиляди пъти се е отзовавал на сигнали за пожар. Казва, че всеки елемент от оборудването на огнеборците има огромно значение и не може да се лиши от нито един.

„Панталон и пожарникарски ботуши или специални обувки - едно от двете. На пожарникарския колан носим оборудването от първа необходимост”, обясни още мл. експертът Миронов.

Заради високата температура, пожарникарските ръкавици са неотменна част от оборудването на всеки огнеборец.

„Както и въздушният дихателен апарат. Той се състои от бутилка, суха автоматика, манометър и маркучи. Обикновено бутилката се пълни с чист въздух и издържа в пожара между 30 и 40 минути, в зависимост от капацитета на дробовете на пожарникаря”, допълни Миронов.

ТРОГАТЕЛНО: Гръцки пожарникари спасиха костенурка и кутре от опожарени гори (СНИМКИ)

Всеки случай има своя специфика, казват столичните огнеборци.  За горските пожари, например, облеклото и каските са по-олекотени.

„При един подобен инцидент горските служители най-добре познават територията на пожара. Там са пресечни местности, скали. И те ни помагат, освен с гасене, но и с информация откъде можем да атакуваме пожара, къде е непристъпно. Тяхната помощ е много ценна”, посочи още младшият експерт.

Невнимание, незагасена цигара, небрежност - огънят има много причини да пламне, казва Цветан Миронов. Средно по три сигнала на дежурство получават пожарникарите от столичната първа пожарна. Оборудването им е поне 20 килограма.

Най-тежко е, признават огнеборците, когато след потушаването на пламъците, трябва да съобщят на хората, че домовете им са буквално изпепелени.