Полицейското насилие не трябва по никакъв начин да се поощрява, каза още той

Служебният премиер Стефан Янев коментира показаните записи на извънредно открито заседание на временната комисия за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани от районна пред Министерския съвет.

„Нямах възможност да ги видя, но видях достатъчно статии по темата. Без да съм видял кадрите разбирам, че става въпрос за полицейско насилие, което не трябва по никакъв начин да се поощрява. Работата на правоохранителните органи е да осигуряват реда, а не да се саморазправят с протестиращи или друг вид хора, които нарушават обществения ред, ако това е била причината”, каза той. И допълни: „Всички тези кадри, които вече са публикувани, ще бъдат разследвани. Да, обезпокоително е”.

 

„Ситуацията с мигрантите има потенциал да стане сериозна. Това е въпрос на анализ и следене на обстановката преди всичко на това какво се случва в момента в Афганистан, защото ситуацията там от гледна точка на сигурността се изостря и е с потенциал да предизвика много сериозна миграционна вълна. Не можем да предвидим в каква посока ще бъде, но в един момент тя ще се почувства и на европейските граници”, заяви Стефан Янев в Банско.

Показаха кадри от камери зад колоните на МС от протестите миналото лято (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Мерките, които трябва да се вземат са очевидните – по-добра охрана и там, където се появи такъв натиск, да има възможност да се реагира адекватно, хората да бъдат настанявани или при необходимост - да бъдат връщани в рамките на съществуващите механизми”, каза още той.

Продължава битката с пожара над родопското село Югово (ВИДЕО)

Янев обяви, че заедно с областния управител на Банско са обсъдили и състоянието в цялата област по отношение на пожарите. „В региона няма сериозни проблеми. Единственият проблем на територията на страната е този, който имаме в момента в землището в Югово, където ситуацията е овладяна. Надяваме се утре пожарът да бъде напълно овладян. В това отношение обстановката е относително спокойна”, посочи той.