Според него учебната година трябва да започне дистанционно

„Това, което е характерно и трябва да ни притеснява с новата вълна е, че Делта вариантът засяга децата. В САЩ, например, 2,4% от хоспитализациите са на деца, което е тревожно”. Това каза в студиото на „Здравей, България” председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

Над 1 400 са новите случаи на COVID-19 у нас

Според него учебната година трябва да започне дистанционно. „В България миналата година нямаше първа вълна през март, защото грипната ваканция на учениците съвпадна с коронавируса. Това ни спаси”, допълни лекарят.

Той коментира идеята за безплатните медикаменти за лечение на по-леките случаи на коронавирус. „Трябва да се сложи ред в този хаос, който беше в извънболничното лечение. По-скоро е една домашна грижа - структурирана в алгоритъм, в амбулаторна процедура, включваща много неща”, допълни той.

Защо лекар поиска такса след поставяне на ваксина?

Според д-р Миндов една от основните причини за претоварването на болниците е била липсата на алгоритъм, по който лекарите да работят. 

„Сега разполагаме само с един безплатен PCR тест, който можем да дадем на пациента. Нямахме диагностика. Един пакет с изследвания - рентгенови и кръвни, са изключително важни за прогностичния процес”, уточни лекарят.

Според д-р Миндов вече е късно за мерки. „Те бяха две - ограничаване на контактите и ваксиниране. Българинът отказа да прави и двете неща. Сега ще се готвим за болнично и извънболнично лечение”, заключи председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК