„Шампиони” при покачването на цените са корнишоните, краставиците и пиперът

 „Август е бил рекордно скъп месец, това е заради комбинация от много фактори. Наблюдавахме засилено търсене през юни и юли. То си даде своя резултат. Освен това и климатът предразположи за по-ниски добиви и рекорди. Наблюдавахме рекордни равнища при плодове и зеленчуци през август. Като разликата в потребителската кошница спрямо 2020 г. беше 10 лв.”, заяви в ефира на „Събуди се” Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Скок в цените на храните и на тока, малкият бизнес е заплашен от фалит

Според него към момента нещата са се нормализирали и разликата в потребителската кошница спрямо същия период през миналата година е 7 лв. „Шампиони” при покачването на цените са корнишоните, краставиците и пиперът – с около 50%. Основната причина за това е малката реколта и лошият климат.

Цените на основни хранителни продукти са скочили рекордно (ВИДЕО)

Не е възможно в тази конкурентна среда да има драстични увеличения. Цената на олиото пада както на европейския, така и на световния пазар. Имаме една добра година откъм реколта, а в България зърненият сектор има свръхреколта. Трябва да се гордеем с нашия зърнен сектор. Не само, че няма място за приказки от рода на „драстично”, „апокалиптично”, а напротив. Имаме всички основания да очакваме една низходяща тенденция. Може би ще има известно задържане на цената, предполагам, че в не много дълъг период ще наблюдаваме тенденция за понижаване на цената”, смята Иванов.

Според него относно цената на хляба увеличението няма да е такова, каквото се очаква, но покачване ще има. Причина за това е промяна в цената на труда в сектора.

Целия разговор гледайте във видеото.