Ръководителят на катедра в института по вирусология в Гисен даде специално интервю за Novanews

Ваксиниране и за преболедувалитe. Това е препоръката на един от водещите експерти в света - професор Фридман Вебер. С него разговаря Николай Беремлийски.

Вебер е професор и ръководител на катедра в института по вирусология в Гисен, Германия. Експерт по молекулярна биология, той работи с вируси, подобни на COVID-19 от 17 години насам.

Има теория, според която ваксините и натискът, който те оказват върху вируса, са причината за формиране на нови мутации. Как ще коментирате това?

- В настоящата пандемична обстановка не бихме могли да изключим нито една опция, но това, за което Вие ме питате все още никога не се е случвало. Някои мои колеги са провели изчисления ,според които, ако човек е ваксиниран и се разболее от COVID-19, защото да, това е възможно, в организма му няма да има достатъчно количество вирус, което да нанесе дълготрайни щети и да доведе до създаването на нов вариант.

Тогава къде остава тезата, че изграденият имунитет след боледуване е по-силен от този след ваксинация?

- Трябва да си бил много болен, да си имал тежки симптоми и да си оцелял, за да може твоят имунитет да бъде по-силен от имунитета на човек с ваксина. Затова е препоръчително и когато вече си се сблъсквал с вируса, да си поставиш ваксина, за да си осигуриш пълна защита. Тогава вече се броиш за напълно защитен.

Pfizer/BioNTech искат одобрение на ваксината им за деца от 5 до 11 г.

Някои лекари виждат изхода от кризата не толкова в масовото ваксиниране, колкото в масовото заразяване. Какъв е вашият коментар?

- Идеята да си осигурим защита чрез масово преболедуване е много, много лоша, защото много хора ще се разболеят и някои от тях ще умрат.

Да обсъдим влиянието на вируса и ваксините върху децата. Какво според Вас трябва да стане, за да заработи образователната система нормално?

- Чрез ваксиниране на възрастните и на децата на и над 12г. Необходимо е и регулярно тестване, носене на маски и поддържане на добра лична хигиена.

Намирате се в Германия. Какви мерки срещу вируса са взети там?

- В момента в Германия носим маски. Когато има събиране на много хора на едно място това е задължителна мярка. В някои ресторанти тук се допускат само ваксинирани хора или такива, които вече са преболедували вируса. Разбира се, достъпът е възможен и след показване на пресен отрицатален тест за вируса.

Германия започна процедура по поставяне на трета доза от ваксината на възрастните и хронично болните. Смятате ли, че тази практика трябва да бъде въведена навсякъде по света?

- Когато става дума за възрастни и хронично болни определено препоръчвам трета доза от ваксината. Все пак имунитетът на тези хора е доста занижен. Искам обаче да подчертая, че преди да бъде поставена трета доза, на когото и да било, трябва да гарантираме, че има достатъчно количество от препарата за желаещите първа и втора доза.

А вариантът „Мю”? Заобикаля ли той ваксините?

- Този нов вариант е доста по-устойчив спрямо имунния отговор, който ваксините произвеждат. Това, което успокоява всички ни, е, че вариантът Мю изобщо не набира скорост. В момента по света масово разпространен е Делта вариантът.

Какъв процент от ваксинираните биха могли да се разболеят повторно?

– Според мен веднъж, след като човек си постави двудозова  ваксина, той е защитен. С времето обаче защитата му намалява. Точно заради това мисля, че е необходимо поставянето на ваксина веднъж годишно.

 В края на този разговор имате ли някакво послание към българите?

– Хора, ваксинирайте се! Аз проверих какъв е броят на ваксинираните в България – страна, която познавам, обичам и намирам за гостоприемна, и видях, че той е много нисък. Моля ви, поставяйте си ваксини. Не вярвайте на всичко, което видите и чуете в онлайн пространството. Колкото по-шокиращи са публикациите срещу ваксинирането, толкова по-сигурно е, че са фалшиви.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК