При нея загина подполковник Валентин Терзиев

Министърът на отбраната Георги Панайотов обяви резултатите от всички действия, предприети от Министерството на отбраната и неговите структури, за изясняване на обстоятелствата, свързани с инцидента с падналия МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев. Пилотът е загубил пространствена ориентация и се е снижил под минималната допустима височина от 2000 метра, сочат данните.

 

Малко преди 11 часа в Министерството на отбраната дойде и Димитрина Попова – съпругата на майор Терзиев. Тя проведе 30-минутна среща с Георги Панайотов. Това е първият път след погребението на военния пилот, в който министъра се среща с вдовицата. Тя се възползва от възможността да зададе въпроси, свързани с разследването на авиоинцидента.

„Министерството на отбраната приключи всички дейности, които по закон трябва и може да извършим във връзка с проверката на фактите и обстоятелствата около катастрофата с МиГ-29. Не беше лесно, особено намирането на „черната” кутия и взимането на решенията какво да се прави с нея. Мисля, че взехме правилните решения”, каза Панайотов.

„През цялото време действахме в условия на тотална прозрачност. Във всеки един момент обществеността беше информирана какво, как и защо правим”, каза още Панайотов. И добави: „Истината за нас е най-важна. Разследването на прокуратурата продължава”.

 

Министърът сподели още, че не е познавал лично покойния майор Терзиев. "Гледах едно негово интервю. Това, което видях, беше един способен и достоен български офицер, един силен и в същото време много добър човек", коментира служебният министър.

Три са основните версии за катастрофата с МиГ-29 край Шабла (ДОКЛАД)

През последните 5 години от подготовката си, Валентин Терзиев е стрелял по реална мишена 1 път, през деня. Всички са категорични - пилотска грешка няма. Но Валентин Терзиев е загубил пространствена ориентация.  И до поразяването на целта, полетът е бил следен. 

„Смятаме, че до последната секунда пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира и затова не е предприел действия за излизане от нея. Затова не смятаме, че при случилото се има пилотска грешка. Той е загубил пространствена ориентация и не е успял до последно да я възстанови”, заяви полк. Василев. В един момент обаче слязъл под допустимата минимална височина от 2000 метра. 

 

 

Съпругата на загиналия пилот: Не приемам експертизата за инцидента край Шабла

На въпрос дали ще бъде търсена отговорност за случилото се от ръководителя на учението, Георги Панайотов отговори: „Звеното във Военна полиция, което се оглавява от полк. Василев, по закон няма право да посочва виновник. Прокуратурата е органът, който разследва инцидента и търси престъплението. Аз като министър на отбраната мога да търся виновни, след като прокуратурата си свърши работата. Това става след назначаване на служебна проверка. Такава до момента не е назначена. Тя трябва да има с документи, с които да борави. Тези документи са предадени на прокуратурата”. И добави: „Прокуратурата не е съгласна да започнем служебна проверка преди те да са си свършили работата”.

 

 

Какво е показал тестът на МиГ-29 преди полета

„Благодаря на медиите и на министър Панайотов, че ми обърна внимание и предостави възможността за тази среща. Благодаря и на ВВС. Въпреки моята лична загуба, летателната дейност трябва да продължи. С когото и друг да се беше случило това, ако Валентин Терзиев беше жив, той също щеше да продължи”, каза в края на срещата Димитрина Попова.

Военният министър: Направихме всичко, което можеше да се направи, по случая със загиналия пилот

Кой е ръководил трагичния полет, така и не стана ясно. Министър Панайотов каза, че няма право да казва имена. Дали ръководителят е допуснал грешка, ще реши прокуратурата. Засега в доклада е записано, че е на направена неправилна преценка от групата за наземно насочване.