Партията получи 25,7 % от гласовете

Социалдемократите печелят изборите в Германия.  Ден след вота разликата се увеличи на процент и половина пред християндемократите.

Това означава, че Олаф Шолц има големи шансове да наследи Ангела Меркел като канцлер.

Смята се, че ще е сравнително лесно и договарянето на коалиция, която да има мнозинство в парламента.

Аплодисменти за Шолц от неговите съпартийци. Социалдемократите печелят, след като на миналите избори имаха лош резултат. Сметките сега показват, че ще имат с поне 50 депутати повече.

 „Много съм щастлив от изборните резултати. Гражданите решиха, че Ес Де Пе трябва да се надигне и да продължи напред. Това е голям успех. Също така е ясно, че гражданите зачеркнаха нашата партия на бюлетината, защото искат промяна в правителството и следващия канцлер да се казва Олаф Шолц”, заяви Шолц.

Германците използват интересни имена за евентуалните коалиции, според цветовете на партиите. Медиите пишат, че се очертава да управлява коалиция "светофар" - червени, жълти и зелени. Това са социалдемократите, завършилите трети от партията на зелените и свободните демократи, чийто цвят е жълт. А губещите от вчера са досегашната първа политическа сила - християндемократите.

Крайнодесните от Алтернатива за Германия се представиха среавнително слабо. Ще имат по-малко депутати в парламент с повече депутати от предишния. Крайнолевите от Линке също губят позиции. Те са на ръба на 5-процентовата бариера.

Олаф Шолц: Избирателите показаха, че искат да съм следващият канцлер

 

Източник: БГНЕС