Два дрона наблюдават състоянието на плавателния съд

Екипажът на заседналия в местността "Яйлата" кораб няма да бъде евакуиран. За това е настоял лично капитанът на "Вера Су" след разговор с властите. Въпреки това, през изминалата нощ бяха изградени съоръжения, с помощта на които моряците да бъдат изведени на сушата, ако се наложи.

Обявиха частично бедствено положение в Каварна

На този етап екипажът е снабден с достатъчно количество храна и вода, а с корабособственика се води активна кореспонденция. Върепки това на този етап той не е склонен да евакуира хората на брега. През изминалата нощ беше монтираната мрежа между кораба и скалите. По нея екипажът може да се изкачи и да достигне до сушата, ако времето продължи да се влошава. Прогнозите са именно такива – през уикенда се очаква лошо време, а прозорец за укрепване на кораба и неговото разтоварване се очаква чак в понеделник. Разтоварването ще стане с кран, не се очаква включване на военни хеликоптери заради близостта със скалите.

Операцията по освобождаването на заседналия кораб е спряна (ОБЗОР)

Българската армия се включи активно в операцията по спасяването на кораба. На място вече има два дрона, като целта е да се осигури постоянно видео наблюдение на плавателния съд заради обявеното частично бедствено положение.

Министърът на отбраната Георги Панайотов зави, че преди два дни е направено облитане на заседналия кораб край Камен бряг с хеликоптер, за да се вземе решение дали хеликоптери могат да бъдат използвани за пренатоварване на товара на кораба. Но е станало ясно, че е висок рискът за техниката и хората, защто корабът е много близо до скали и при по-силен порив на вятъра, хеликоптерът може да бъде блъснат в скалите.

Издадено е разпореждане хеликоптер на ВМС да е в 30-минутна готовност да направи евакуация на моряците, които са на борда на кораба, съобщи министърът.

 

„Станахте свидетели на пропуск в първия опит за спасяване на кораба. Не беше сменен грайферът на крака. Разработен е план за следващия етап за изваждане на кораба. Предприели сме мерки със значителна подготовка. При изтегляне или намаляване на товара може да се получи пречупване. Затова сме предприели мерки”, обясниха от кризисния щаб на брифинг пред медиите.

Всичката техника, която се използва за спасяване на кораба, е на частни фирми, тъй като държавата не разполага с необходимата.

 

 

„Това, което се опитваме в нашите условия да направим, е изключително динамично. Искрено се надявам във времето да успеем да свършим всичко. В следващите дни усилията са ни да подготвим предварителните разчети и да направим огледи”, стана ясно на брифинга.

Очаква се времето да се стабилизира в началото на новата седмица. Засега метеорологичните условия - силен вятър с пориви до 12-14 метра в секунда и вълнение на морето четири бала, не позволяват да се пристъпи към операцията.

 

 

Създадена е организация с прокуратурата екипажът да бъде евакуиран, в момента обаче има отказ от екипажа да напусне плавателния съд. Общината Каварна също има готовност да създаде условия за битуване на брега и извършване на медицински прегледи.

Областният управител на Добрич Васил Карапанчев съобщи, че вече е определено мястото, където екипажът ще бъде изолиран, ако капитанът поиска евакуация. Карапанчев припомни, че инцидентът се разследва в досъдебно производство и моряците ще бъдат разпитани от прокуратурата, ако слязат на брега.

 

 

„Има процеп в предната част на кораба, както и протриване около 40-50 см. Това не е довело до нарушаване на целостта на танкера. Пробойните са в частта, където се намира хамбара за товар. Но той не е пълен с вода”, обясниха още от кризисния щаб.

Корабът не е атракция за снимки. Става една анархия – хора, движение на автомобили, ако се наложи да спасяваме някого, няма да можем. Това заяви кметът на Каварна Елена Балтаджиева. Тя обяви ограничение на журналисти и граждани в района, откъдето се наблюдава заседналия кораб.

Разследването за изясняване причините за инцидента продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-Добрич. От момента, когато корабът засяда в скалите край Камен бряг, работата по случая е възложена на следовател от Окръжния следствен отдел. Целта е да се установят всички факти и обстоятелства, касаещи извършено престъпление против транспорта.

„Това е само една от посоките на разследването“, заяви на брифинг административният ръководител на Окръжна прокуратура-Добрич Радослав Бухчев, като очерта още две направления в работата на следователи и прокурори.

Прокуратурата е започнала работа по изясняване на въпроса има ли замърсяване на морската вода и дали са настъпили щети за природата. В тази посока са назначени редица експертизи, провеждат се разпити на служители на „Морска администрация“, Гранична полиция и служители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Окръжният прокурор на Добрич подчерта, че в хода на разследването на инцидента специално внимание се обръща на това дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и дали е налице бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местност Яйлата и региона.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.