Започва кампания за подпомагане на пострадалите семейства

Пожар остави без дом 12 души във велинградското село Биркова. Огнената стихия унищожи две къщи. По чудо при инцидента няма жертви и пострадали, но фамилиите, които останаха под открито небе и без покрив, имат и ученици. Във Велинград започва кампания за подпомагане на пострадалите семейства.

Горя Медицинският университет в Плевен (ВИДЕО+СНИМКИ)

Трагедията във велинградското село Биркова се разиграла в неделя рано сутринта. Огънят тръгнал от навес, пълен с дърва, и бързо обхванал две съседни къщи. За щастие пламъците събудили спящите в сградите възрастни хора. Те побързали да спасят първо децата.

„Аз видях и започнах да викам „Помощ!“, вдигнах най-напред децата, внучетата. На излизане гледам едно въже пред мен, един кабел. Хванах го, за да го махна, да не ми пречи. И като ме хвана тока, не ме пуска. Имал съм късмет”, разказва Джемал Мехмедов, който е един от пострадалите.

Къщата на Джемал е по-нова и с бетонна плоча, което е спасило донякъде първия етаж, но семейство Терзиеви губи целия си дом в пожара. Спасяват се само с дрехите на гърба си. Огънят изпепелил документите, парите им и скъпи лекарства, поръчани от чужбина.

Евакуират жители на няколко села заради горския пожар край Кирково (ВИДЕО+СНИМКИ)

„С 200 лева пенсия къща няма да правя. Сега лекарствата не мога да си купя. От Гърция кой ще ми ги донесе и с какво ще ги платя, като всичко изгоря? Как да не ми се плаче? Аз съм занемяла. Всеки ден плача и не мога вече, нямам сила да плача”, споделя Джамиле Терзиева.

Възрастното семейство отглежда 12-годишното си внуче. Дрехите и личните вещи на момчето, което е ученик в шести клас, също изгорели. Съседи и десетки доброволци започнаха да разчистват останките след пожара. Пострадалите семейства, които сега са приютени при роднини, имат нужда от всичко, но най-вече от покрив над главите си, защото дъждовете и студовете тепърва предстоят. Сега и двете семейства разчитат главно на помощта на хората.

„Община Велинград ще направи всичко, което може. Разкрили сме и дарителска сметка за всеки, който иска да подаде ръка на тези хора  с пари”, обясни кметът на селото Красимир Коруджиев.

След трагедията тук и големия пожар в съседното село Кръстава, който преди месец изпепели 6 къщи, хората настояват за разкриване на противопожарна служба в района, защото най-близката е във Велинград, на час път от тук.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.