Президентът представлява България на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани

Служебното правителство завари отношенията България-Северна Македония в задънена улица. Това заяви Румен Радев преди срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Словения. 

„България беше неразбрана и изолирана в Европейския съюз. За съжаление, през май тази година заварихме отношенията между двете страни в зададена улица. Имаме подписан договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 4 години, но нямаме прогрес в защитата и правата на македонските българи", поясни президентът. 

Той проведе среща с Еманюел Макрон и Ангела Меркел. На нея са били обсъдени начините за започване на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС.

 

 

„Време е за исторически компромиси и помирение. Компромис България няма да направи за присъединяването на Република Северна Македония, докато не види конкретни стъпки от съседите ни”, посочи Радев.

 

 

„Темата е изключително важна за нашия регион, за македонските българи. Спомняте си 3-годишните прегръдки и обещания за безусловна подкрепа. Спомняте си внезапното и изненадващо вето, без да се представят каквито и да е смислени аргументи към нашите европейски партньори. Трябва да гледаме напред. Истинската същност на проблема в нашата съседка е системната дебългаризация. Системното унищожаване на българското културно и историческо наследство", обясни той.

СРЕЩАТА НА ВЪРХА: Президентът ще разговаря с премиера на Северна Македония

По думите на Радев – страната ни ще даде „зелена светлина” за Скопие само при определени гаранции - от Република Северна Македония, но и от Европа.

„Ние искаме ясни правнообвързващи документи за този процес. Това не е нито вето, нито стопиране на процеса – ние искаме да се уважават основните фундаментални европейски принципи и интересите на всяка държава-член на ЕС”, каза Радев.

На срещата на върха в Словения се чуха и критики към България, че спира еврочленството на Северна Македония.

„Ще трябва да изчакаме изборите в България, но никак не съм доволен, че преговорите със Северна Македония остават блокирани. Тази блокада трябва да бъде свалена, което вероятно ще стане след българските избори”, заяви Марк Рюте - премиер на Нидерландия.

Общото послание от срещата на върха е - страните от Западните Балкани са част от Обединена Европа. Идеята – Брюксел да даде ново начало на започналия преди 18 години процес на присъединяване на Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания.

Резултатът от срещата на върха в Словения е обещание към шестте държави от Западните Балкани, че ще станат част от Съюза. Евролидерите обаче не записаха във финалната декларация крайна дата, до която трябва да се случи това. Имаше предложение от Словения да се посочи краен срок за процеса - до 2030-та година, но не беше прието. И още новина от срещата - до 30 млрд.евро може да стигне помощта на Съюза за интеграцията на страните от Западните Балкани. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.