Очаква се Прокуратурата да вземе решение дали да му повдигне обвинение

Върнаха под конвой мъжа, който простреля жена в центъра на София в петък. Той беше задържан снощи на гарата в Русе при мащабно издирване на полицията. Материалите за това разследване са докладвани на Софийската районна прокуратура. Тя трябва да прецени дали да задържи стрелеца за срок до 72 часа, както и какво и дали да му повдигне обвинение. 

След мащабно издирване, снощи той беше задържан в района на гарата в Русе. При ареста в него са открити пистолет, спрей и нож.

Ден след стрелбата, фризьорският салон остава затворен. Съседи описват пострадалата Фани като възпитана и интелигентна жена. Не се оплаквала публично, че има проблеми с бившия си приятел.

Юристи не са изненадани, че бившият приятел на жената е пренебрегнал ограничителната заповед, издадена срещу него. Въпреки че за това престъпление законът предвижда до три години затвор и до 5 хил. лв. глоба.

Задържаха мъжа, стрелял по бившата си партньорка в София

"След като са се намирали във фактическо съжителство с това лице, това е опит за убийство. И това е опит за убийство в условията на домашно насилие.  И трябва да бъде разгледан и преследван като такъв", заяви адвокатът Росица Астакова.

По данни на асоциация "Анимус", от януари до септември тази година 224 жени, деца, или техни близки са потърсили помощ заради домашно насилие. В кризисен център са настанени 24 - ма души.

"Един от основните проблеми всъщност, е психиката у жертвите. У хората, пострадали от домашно насилие, да се разкрият и да предприемат тази крачка да дадат публичност на това, което им се е случило", допълва юристът.

Предстои прокуратурата да реши дали да  задържи в ареста за 72 часа стрелецът. И какво обвининение да му повдигне.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.