Фармацевтите се оплакват от дискриминационно отношение на първа линия при борбата с COVID-19

Повече от месец след като НЗОК обяви, че ще бъдат осигурени безплатни лекарства за болните от COVID-19, такива на практика все още не се издават. Това каза в ефира на „Твоят днен” председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. По думите му хаосът с неразработените COVID центрове доведе до липсата на рецепти за пациентите. От общо 18 медикамента за борба с вируса, от пазара липсват трайно три, допълни той.

Обясниха кога ще се въведе локдаун в България

„Добрата новина е, че много от тези лекарства могат да бъдат заместени. Проблемът обаче не е само с безплатните, но и по отношение на всички антикуагуланти. Съществува и огромно разминаване между това, което изписват лекарите, и това, което се дава в аптеките”, каза още Костов.

Д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София, коментира, че с последния анекс между НЗОК и БЛС е отменена функцията на GP-тата да изписват лекарства и да контактуват с пациенти с COVID. Това обаче на практика не се е случило.

Шефът на НЗОК: Ще предложим и джипитата да предписват безплатни лекарства за COVID

„В момента НЗОК еднолично, без съгласуване с БЛС и различните организации, вмени изписването на медикаменти. Лекарства се изписват след преглед. Не можем ние да изпишем лечение на база чужд преглед. Въпреки това, и сега изписваме лекарства, но те не са за борба с COVID-19, а срещу симптоматиката на заболяването”, уточни д-р Миндов.

Той също обърна внимание на проблема с ковид зоните, които на практика не са заработили така, както беше планирано да се случи. „Няма осигурени помещения, няма персонал. Не може да се осигури и обхват на територията на цялата страна, с изключение на големите градове”, допълни той.

Николай Костов призова фармацевтите да бъдат третирани по същия начин, както лекарите на първа линия.

„Те също са на първа линия и заслужават адекватно заплащене за това. Въпреки осигурените мерки за безопасност, ежедневно фармацевтите се срещат с много болни хора и последствията от това са на лице.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки призова да се обърне внимание и на Здравната информационна система, която също създава проблеми, като така хора с рецепта, остават без лекарства.

Полярни мнения предизвика изказването на зам.-здравния министър д-р Александър Златанов. По-рано от ефира на „Здравей, България” той обясни, че ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна и достигне над 1 000 заразени на 100 000 души  ще се мисли за въвеждането на локдаун.

Д-р Георги Миндов коментира, че евентуален локдаун няма да помогне при този тип заболяване, което не се предава единствено от човек на човек.

„Дори и да се затвори всичко, това няма да бъде ефективно. Инфекцията няма да изчезне. Ще последва нов щам и нов взрив на заболелите”, обясни той.

На различно мнение беше Николай Костов, според когото пълното затваряне най-вероятно ще бъде необходимо.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.