В триажния кабинет в града отчитат засилен интерес към изследванията

Проблем със зелените сертификати в Дупница. Заради липса на лицензирана лаборатория в града, от РЗИ-Кюстендил спряха доставките на безплатни тестове.  От седмица насам Здравната инспекция не изпраща тестове към Дупница, защото нито една лаборатория в града не е лицензирана. Това води до проблем със зелените сертификати.

Ако човек в Дупница реши да си направи тест, за да получи зелен сертификат, трябва да посети частната болница. А това води до допълнителни разходи.

В момента, ако жител на Дупница иска да си направи тест и да получи зелен безплатен зелен сертификат, той трябва да пътува до Кюстендил. В Триажния кабинет в Дупница тестовете са безплатни. Осигурила ги е общината. Дори да са отрицателно за COVID обаче, зелен сертификат хората не получават, защото кабинетът не е лицензиран за подобна дейност.

„Това минава през много сериозен лицензионен режим, общината не държи да издава зелен сертификат. Държим да имаме безплатни тестове. ако не започнат да ни доставят безплатни тестове, най-вероятно ще бъдем принудени да затворим кабинета. До този момент сме закупили 750 теста, което обаче не може да продължи дълго време”, обясни зам.-кметът на общината Крум Милев.

В триажния кабинет натоварването е много сериозно. На ден минават по около 150 души.

„Тестовете не достигат, защото от РЗИ спряха да ги зареждат. Хората ни питат, нервничат”, каза Диана Серафимова, която е служител в триажния кабинет.

 

 

В Дупница болниците са пълни с COVID пациенти. Подобна е ситуацията в Лом. Там в момента свободни легла има, но липсват специалисти. Дежурства дават 7 лекари, което е крайно недостатъчно.

„Липсват лекари, липсват медицински сестри, от това имаме нужда ние. Сложно е да се каже колко точно трябват, тъй като досега никой не е проявил подобен тип желание. Желание са проявили, и ние се радваме за което, лекари от други отделения, които да бъдат командировани в COVID сектор. На прага на силите са си, но нямат друг избор”, посочи Симона Спасова от отдел „Връзки с обществеността” към МБАЛ "Свети Николай Чудотворец"- Лом/

В момента болницата в Лом няма проблем с доставката на кислород, налични са и всички необходими лекарства, медикаменти и апаратура.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.