В своята кариера той е нарисувал 16 милиона птици

В галерия Vivacom Art Hall беше открита изложбата „Птици-души“ на индийския художник Шри Чинмой. В нея са включени платна от специалната колекция на автора, излагана в Карнеги Хол, в Лувъра и в сградата на Секретариата на ООН. 

Особено място в творчеството на Шри Чинмой заемат рисунките на стилизирани птици, в които той вижда символ на човешката душа и свободата на личността.

Това са поетични етюди, в които птиците се реят сами или на хармонични групи. С богата палитра от цветни писалки и маркери и само с няколко стремителни движения Шри Чинмой създава завършени образи, всеки от които излъчва енергия, индивидуалност и очарование.

Биенале за съвременно изкуство във Флоренция с българско участие

Името, което Шри Чинмой дава на своите картини, е "Джарна-кала", или в превод от родния му бенгалски език "Фонтан на изкуството". Представата за избликването на вода е свързана с бързото и спонтанно сътворяване на поредица от картини в състояние на дълбока медитативна концентрация", сподели Валентина Ангелова, координатор културни прояви.

По думите на Валентина Ангелова, координатор културни прояви, споделя, че това, което отличава изложбата е усещането за свобода. Шри Чинмой има картини и с над 2000 птички. 

"Той използва четки, цветни флумастри, които впръскват струя върху платната. При него няма замаскиране на своите композиции, всичко е много спонтанно", обясни тя.

Със своите творби индийският автор предава послания за мир, красота и радост. В своята кариера художникът е нарисувал 16 милиона птици, които за него са символ на свободата.

Повече по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.