Прокурор и следовател заминават днес за Скопие

Продължава разследването на трагедията на магистрала "Струма". Прокурор и следовател заминават днес за Скопие, където на място ще вземат ДНК материал от близките на загиналите. Така по-бързо ще може да се извърши идентифицирането на жертвите. Ще бъдат поискани и документи, свързани с изгорелия автобус.

Превозвачи: Автобусът от „Струма” е бил по-стар от записаното

Междувременно разследването проверява свидетелските показания и се опитва да установи има ли осми оцелял пътник след огнения ад. Човешка грешка е водещата версия за трагедията на АМ "Струма". На мястото на инцидента са констатирани лоша пътна маркировка, лоша сигнализация и лоша организация на движението. Събраните материали категорично отхвърлят версиите пожарът да е предизвикан от контрабанда на гориво или от терористичен акт. Автоекспертите продължават да анализират възможните причини за трагедията.

 „Автобусът е отнесъл знак, след като се удря в „острова” и мантинелата. Спирачен път има, имаше следи. За съжаление, траекторията, която е следвал автобусът, е била фатална. Захабената маркировка в дясната страна на платното е една от причините да се стигне до този инцидент с фатален край ”, смята автоекспертът Румен Дунев.

Инцидентът на „Струма”: Уволниха двама митничари в Северна Македония

Той посочи, че маркировката помага на водачите да знаят къде се намират на пътното платно. Дунев е на мнение, че маркировката, неправилно поставената мантинела и лошата инфраструктура са само част от причините за фаталната трагедия.

 

 

„Нямаме достъп до автобуса и информацията, която се подава от следствените органи, е малка. След като стана инцидентът, излезе информация, че автобусът е на три години. В последствие министърът на транспорта на Северна Македония в едно от интервютата каза, че автобусът е произведен през 2007 г. Единствено номерът му може да покаже с какво оборудване е бил. Има достатъчно надеждна техника, която да установи дали номерът му е бил подменен”, обясни още автоекспертът.

Според него най-тъжното в ситуацията било, че шофьорът е искал да спаси всички хора и в стремежа си да го направи, се е стигнало до ситуацията. Според него превозното средство не се е движело с превишена скорост.

„Ако скоростта му беше по-голяма, можеше и да успее да разкъса мантинелата, да има пострадали, но вероятността от загинали щеше да бъде малка", добави още Дунев.

 

„Това е маркировка, за която Държавната агенция заяви, че отговаря на всички изисквания. Когато обаче застанете тук, имате усещането, че сте в една широка лента за движение. На място се вижда, че е имало други навлизания. Спокойно можем да кажем, че тук има проблем.”, експертът Диана Русинова.

Т.нар. котешки очички, които трябва да насочват шофьора и да му показват къде е краят на пътя, в отсечката или липсват, или са стари и много ръждясали. Проверка е показала, че те имат нулева светлоотразителност. Русинова добави, че двойната непрекъсната линия, която е поставена на метри преди отбивка вдясно, е с цел да предупреди шофьорите, че има някакво разделение. Тя подчерта, че поради дъжда и лошото време маркировката едва ли се е виждала.

„Моето мнение е, че маркировката все пак е допринесла за настъпването на този инцидент. Водачът се е объркал и не е осъзнал, че платното се разделя. Имайте предвид, че автобусът е голяма машина. Не може да бъде така овладян, както един автомобил”, каза още експертът.

Коментар за реакциите в Скопие след инцидента направи в ефира на „Здравей, България” журналистът Владо Перев.

„За първи път виждаме пълно доверие на македонските власти към прокуратурата и полицията в България, пълно доверие на македонските лекари към българските им колеги. Това всичко се отразява в македонските медии с тон на пълно разбирателство”, сподели журналистът.

За пътника, за когото вчера беше получена информация, че е осмият оцелял при инцидента, но е изчезнал, журналистът коментира, че става дума за човек с българско гражданство от арабски произход, който случайно се намирал в болница и е добавен в списъка с пътниците. Такава информация давали български медии на македонските си колеги. Пътник, който е помагал на хората да се измъкнат от автобуса, обаче също говори за осми човек.

„Видях коментари, че този човек е бил възбуден, може да е направил грешна преценка. Във всеки случай в Македония има пълно доверие на това, което се пише в българските медии. Без коментари, без забележки”, добави Перев.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.