Ще се обсъждат темите „Финанси” и „Международни отношения”

Последен ден от преговорите за правителство  в рамките на новия 47-ми парламент. Днес „Продължаваме промяната”, „БСП за България”, „Демократична България” и „Има такъв народ” обсъждат проблемите в сферите на външната политика и финанси.

Данъците в България да не се променят. Около това се обединиха партиите, които водят преговори за коалиционно правителство. Преговарящите очертаха, че е нужна по-голяма събираемост на данъци, стимули за родителите за решаване на демографската криза и ефективно разходване на парите, които страната ни ще получи по Плана за възстановяване и устойчивост.

След поредицата преговори в различни сектори, дойде време и за финанси, а обобщението направи Асен Василев.

„Сега е време да платим сметката за всичко, което различните групи договориха през седмицата. Нашата входна позиция е, че като цяло не трябва да се пипат данъци, но да ги събираме”, заяви Асен Василев.

От БСП направиха и конкретно предложение в данъчната политика.

„Разбутване на данъчната система ще доведе до проблеми. Настояваме да прилагаме европейски опит да направим съответните разчети през 2022 година. И да направим внимателни разчети може ли и при какви условия да въведем диференцирана ДДС”, заяви Румен Гечев от БСП.

„Намаляване на ДДС ставка на храни и лекарства би струвало 300 млн.”, заяви Орлин Ваташки.

От ИТН се обявиха за подобряване на приходната и оптимизация на разходната част в бюджета и персонална отговорност за намаляване на корупцията.

„Да имаме ясно дефинирани приоритети на правителството. Без това трудно може да направим каквито и да е разчети”ы заяви Любомир Каримански.

„Демократична България” също представиха своите виждания за финансовата политика.

„За нас е приоритет плавното приближаване на бюджетния дефицит към рамките на фискалните правила”, заяви Георги Ганев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.