Втората доза е след 21 дни

Започна ваксинацията срещу COVID при деца на възраст от 5 до 11 години. Първите десет бяха имунизирани в областната болница във Велико Търново. Именно там беше отворен първият пункт. 

От здравното министерство обявиха, че децата могат да бъдат ваксинирани в общо 69 пункта в цялата страна. Ваксините на Pfizer ще бъдат поставяни след съгласие на един от родителите. 
У нас вече пристигнаха 42 дози от специалните ваксини за деца.

Пунктовете, в които ще се ваксинират деца, засега са основно в областните градове. Проверка на NOVA показа, че на повечето места все още не са започнали имунизация. В София например от 4 заявени пункта, нито един не отвори днес за деца. Очаква се това да стане утре. На брифинг от здравното министерство пък заявиха, че вариантът на ваксината за деца е много по-безопасна. 
В ранния следобед първи ваксини започнаха да поставят в пункта във Велико Търново. А на опашката още в първия ден се наредиха родители с деца. 

„Всички останали сме ваксинирани с трета бустерна доза и просто чакахме да дойде времето. Не сме размишлявали, ние сме разумни хора, вярваме във ваксините и нашето здравеопазване, така че сме убедени, че това е правилният начин да се справим с тази пандемия”, заяви Даниела, майка на 10-годишната Алекс. 

COVID ваксините за деца до 11 години ще се поставят в 69 пункта у нас

Вчера в разпределителния център на РЗИ в града пристигнаха 12 000 дози, които веднага бяха разпратени по областните градове. Засега обаче, имунизацията ще се прави само в 69 пункта в страната, предимно в областните градове. Флакон с ваксина ще се отваря чак, след като в списъка с чакащи се съберат 10 деца, тъй като в него има точно 10 дози. 

„Това е и причината да не ваксинираме във всеки един пункт”, обясни доц.Ангел Кунчев. 
Имунизацията на децата стриктно ще се проследява от квалифициран педиатър. 
„Преди поставянето на ваксината, ще бъде извършен преглед при педиатър. Измерване на температура, гърло, бял дроб, след което ще направим първа доза на ваксината”, обясни педиатърът д-р Дарина Игнатова.

Начинът на прилагане ще бъде идентичен на този при възрастните. 

Видео: БГНЕС

„Извършва се преглед, разпитва се за наличие на заболявания, след това ваксината се прилага и се отразява в регистъра за ваксинация. След това детето ще може да получи и сертификат”, каза д-р Кремена Пармакова, началник на отдел „Надзор на заразните болести”. 

Първата доза ще се поставя 28 дни след втората. Бустерна засега няма да се поставя,заради липсата на достатъчно клинични данни. 

„Тук искам да акцентирам върху това, че тези медикаменти не са експериментални. Това са лекарствени продукти, които са разрешени и одобрени. Данните показват ефикасност от 91 процента”, заяви Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата. 
А активното вещество в тях е сведено до минимум, категорични са медиците. 

„Тя съдържа 3 пъти по-малко микрограма в доза от активното вещество, защото изследванията, които бяха направени, показват, че при трикратно по-малко съдържание, тя дава същия ефект както при възрастните”, заяви доц. Ангел Кунчев. 

Според проучвания, една четвърт от ваксинираните родители имат желание да имунизират и децата си. У нас обаче все още не е ясно колко са записаните.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.