Александър Николов призова да не се спекулира с темата

Фалити на топлоразпределителни дружества няма да бъдат допуснати. Това обяви министърът на енергетиката Александър Николов във връзка с повишените цени на природния газ. По думите му при нужда министерството ще адаптира мерките за компенсации на дружествата.

„Систематични рискове за дружествата, свързани с топлоснабдяването, ще бъдат избегнати. Нека се избягват и спекулации относно фалити и спиране на топлоподаване в отоплителния сезон. Това няма да бъде допуснато”, категоричен е той.

По думите на министъра решението на КЕВР за увеличение в цената на газа предизвика полемики и предстои да се проведе анализ на обявените цени.

КЕВР обяви новата цена на газа

„Проведе се работна среща с председателя на Комисията и всички представители на „Българския енергиен холдинг”. КЕВР спазва нормативните изисквания, подадени от страна на „Булгаргаз”,  почти изцяло. Текущата наредба е рестриктивна. Управлението на количествата електроенергия е функция на „Булгаргаз”. Министерството ще извърши пълен оглед на политиките на „Булгаргаз”, поради високите цени. Установените резултати ще бъдат съобщени”, допълни той.

Енергийният министър коментира още, че цената на природния газ в България зависи от динамиката на цените на петрола, промените на европейските газови пазари и ограничените количества, които могат да се теглят от хранилището в Чирен.

Енергиен експерт: При тези цени на газа, парното трябва да скочи с 50%

По думите му по-ниските цени на газа, увеличените доставки и намаленото ползване поради топлото време ще се отразят на цената на газа през февруари. Поради рязкото повишение на цените ще има мерки за компенсации на дружествата, които оперират на регулирания пазар, допълни той.

„Булгаргаз”: Ако се запазят цените на европазарите, ще предложим поевтиняване на газа

Във връзка с предложението на „Булгаргаз” при запазване цените на европейските пазари, да бъде намалена цената на газа, Николов обясни, че не е запознат предварително с предложението. „Несериозно е да се спекулира с бъдещите цени”, обясни той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.