Много пациенти идват и казват, че имат фалшиви сертификати, но искат да се ваксинират, допълва тя

"Искаме при преговорите с новото управление да имаме възможност да излязат от лимит изследванията за коронавирус. Извън лимит е само PCR, всичко друго е в лимит - рентген, диагностични изследвания. Пускаме и над лимита, със съзнанието, че можем да бъдем санкционирани". Това заяви д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, в студиото на "Денят на живо". 

По думите й личните лекари са "за" да няма злоупотреба с ваксините. "Нямам починал ваксиниран и по статистика сме 4000 общопрактикуващи лекари. Не мисля, че ще има масови проверки от МВР. Ще се търсят хора, които са били извън страната, но по същото време излиза, че са получили сертификат", смята тя. И допълва, че много органи и система се увреждат от ковид, затова ваксинацията е необходима. "Много ни тежи, че имаше период, в който не поставяхме ваксини. Много късно се включихме във ваксинацията. Ако бяхме започнали по-рано, щяхме да имаме по-голям успех. Не можем да го простим на здравното министерство", подчерта лекарят. И съобщи, че до 31 януари е удължен периодът за ваксинация срещу грип. 

Д-р Николова: Натискът при лекарите вече се засилва

"Много пациенти идват и казват, че имат фалшиви сертификати, но искат да се ваксинират. Всяко решение, което ще доведе до това да няма нереални ваксинации, е добре", посочи д-р Николова.

Относно варианта Омикрон тя поясни, че карантинният период е много по-къс, а развитието доста по-бързо. "Ще има и хора с ваксини, които ще позитивират тестовете. Належащо е да се ваксинират уязвимите групи, а тези с първа игла докато не изработят антитела за 14 дни, ще бъдат в риск. Проветряване, дистанция и маски спомагат срещу Омикрон", коментира медикът.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.