Част от семействата продължават да са без дом

Част от семействата от опожарения блок в Благоевград продължават да живеят без дом. Оглед трябваше да покаже дали конструкцията на блока е засегната от пламъците.

Според експерта от общината Любомир Треновски блокът запазва своята носеща способност. "Само два апартамента не са пригодни за живеене - има провисвания на подове 6 см, при допустим 1. Има пукнатини. Това обаче не е опасно за целия блок. Необходим е ремонт, който при финансиране може да се направи бързо", обясни той.

По думите му се очаква отпускане на средства.

Огледът е показал, че блокът запазва своята носеща способност откъм вертикални товари и сеизмично въздействие. В двата апартамента на последния етаж, които не са годни за експлоатация, се налага укрепване.

"Това означава, че има провисвания на подова конструкция 6 см, а на 250 см максималното провисване е 1 см, така че това са провисвания, които са повече от максимално допустимите, има пукнатинообразуване, тоест не е пригодно за живеене", заяви Любомир Треновски.

Констатираните проблеми на последните два етажа не превръщат блока в опасна сграда, категорични са експертите.

Любомир Треновски смята, че опасността е само за тези два апартамента, не за целия блок.

"Което е доста добре като информация, което получихме. Така че ще имаме жилища. Надяваме се Министерски съвет да се сигнализира малко по-скоростно, така че да може да финансират тая работа", добави той.

"То е годен, ама аз съм на тоя етаж, къде не може да се живее, така или иначе, не съм толкова спокоен, ще съм навънка, живея при приятел и така. Всеки се оправя сам – те да оправят общите части на блока, пък другото ще се справиме някакси",  споделя обитател на сградата

Ако от Министерски съвет не бъдат отпуснати пари, община Благоевград ще предложи в инвестиционната програма на общината да се гласуват средства за възстановяване на общите части. 

Хората от опожарения блок в Благоевград търсят помощ

Повече по темата във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.