На 28 януари ще се състои дефиле в почит към дизайнера, който почина на 98-годишна възраст

Във време, когато някои луксозни марки представят колекции със собствено темпо, модна къща "Пиер Карден" изяви желание да се присъедини към Седмицата на модата в Париж - година след смъртта на модния дизайнер, който в продължение на четвърт век твореше независимо от условностите, предаде Франс прес.

Първа стъпка в тази посока, неговият племенник Родриго Базиликати-Карден, главен изпълнителен директор на лейбъла, ще представи на 28 януари - ден след Седмицата на висшата мода, дефиле в почит към Пиер Карден, който почина през декември 2020 г. на 98-годишна възраст.

"Пиер искаше да бъде свободен. Наближавайки 80-те, той заяви, че има много млади дизайнери, които имат нужда да се интегрират в тази Седмица на модата и че той не иска да заеме тяхното място", спомня си Родриго Базиликати-Карден.

Дефилета на Великата стена в Китай през 2018 г., в Москва през 2016 г., в Астана, Казахстан, през 2017 г., в "Пале Бюл" в Прованс - любимата му резиденция, представяне на модели в театър "Шатле" в Париж по повод прожекцията на посветен на него филм през 2020 г. - в живота на дизайнера, който не спираше да работи, не липсваха събития.

Днес Родриго Базиликати-Карден иска да предаде следното послание: "Стартираме отново марката".

"Бихме искали да влезем в Седмицата на модата, поне веднъж годишно. Имаме нужда от комуникация. Чичо ми направи много и комуникацията се случи сама. Той посвети последните години от живота си на творчеството, а не на разпространението", споделя Родриго Базиликати-Карден.

Почина френският моден дизайнер Пиер Карден (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тридесетминутното дефиле в почит към Пиер Карден - два до три пъти по-дълго от ревютата на Седмицата на модата, ще "излети" към Бурже, близо до Париж, до Музея на въздуха и космоса. В рамките му ще бъдат представени около тридесет непоказвани модела на Карден, както и творения на Студиото за дизайн, в същия графичен, колоритен и минималистичен стил. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА