Целта на мярката е да пестят от разходите за ел.енергия

Все повече населени места предприемат мерки, за да пестят от разходите за електрическа енергия. Общините Костинброд и Горна Оряховица ще минат на режим заради три пъти по-високи сметки в сравнение с миналата година.

Осветлението на най-големите знамена в България, намиращи се в Костинброд, угасва. Общината въвежда режим на тока заради увеличената три пъти сметка за ток – от 28 000 на над 80 000 лева.

В Горна Оряховица също ще пестят. За месец декември общината има разход за улично осветление около 200 000 лева. Преди година сметката е била около 50 000. Част от мерките са свързани с отоплението на административни сгради.

Две общини въвеждат режим на тока за уличното осветление

„Да се намали консумацията, като не се ползват печки, калорифери, климатици. Там, където отоплението е газ, да бъде само на газ. Където е на дърва – само на дърва.  Да засечем, някъде ако има незаконно присъединяване или кражба на ток”, обясни Николай Георгиев, зам.-кмет на Община Горна Оряховица.

Едно е ясно - най-голямото перо е разходът за улично осветление.

ЗАРАДИ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ: Режим на тока в редица населени места у нас

„Ако подменим между 700 и 1000 лампи по главните улици на града, които са на 150-ватови крушки, да бъдат подменени с 50-ватови”, коментира Георгиев едно от възможните решения на проблема.

На режим минават част от парковете в града.

По неофициална информация над 50 са населените места у нас, които въведоха режим на тока заради високи сметки за улично осветление, като техния брой продължава да расте.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.