Двама мъже в критично състояние бяха оставени да чакат на стълбите на лечебното заведение

Случаят с починалата жена в Спешното отделение във Враца потресе България вчера. Преди година двама пациенти с COVID-19 починаха, след като бяха оставени да чакат на стълбите на държавната болница в Пловдив. Скандалното видео, което тогава обиколи социалните мрежи, показа как двамата мъже в безпомощно състояние чакат за настаняване. Единият е на кислородно дишане, а другият е легнал на стълбите. 

Близо година и три месеца по-късно Прокуратурата не е приключила разследването за смъртта на двамата пациенти. Близките им се опасяват, че случаите ще бъдат потулени, а виновните няма да бъдат наказани.

„Прокуратурата спи дълбокия си сън, следствието – също. Единственото, което съм получила от тях, е право на безвъзмездна помощ от 10 000 лв. и право на консултация с психолог”, каза Мария Господинова – съпруга на единия от починалите.

Починаха пациенти с COVID-19, оставени на стълби пред болница с кислородни маски (ВИДЕО)

„Съпругът ми стоя 2 часа отвън с още двама пациенти. 15 минути бяхме в отделението, след това той почина. Беше лишен от хемодиализа и от кислород. Когато го качихме в отделението, там също нямаха монтирани апарати за кислород. Не му дадоха такъв до последно”, каза още тя.

Жената не е получила извинение от болницата, но е разбрала, че по случая петима са уволнени - един административен ръководител, един лекар, двама санитари и шофьорът на линейката.

Преди дни, чрез адвокатите си, Господинова научила, че делото се прекратява, без да има обвинен.

По думите й случаят във Враца наподобява този в Пловдив. „Много хора починаха по този нелеп начин. Няма наказани и осъдени лекари и докато няма – хора ще умират така”, добави Мария.

Съпругата на починал с COVID-19 в Пловдив: Той лежа 20 мин. без кислород на площадка между етажите в болницата

От Университетската болница „Свети Георги” отказаха коментар, защото следствието не е приключило. До часове се очаква позицията на прокуратурата.

 

 

Още по темата гледайте във видеата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.