Хората се оплакват от шума и замърсяването

ДАНС, Прокуратурата и екоинспекцията влязоха на проверка в кариерата в Белащица. Напрежението в пловдивското село не стихва и днес, въпреки че екоминистърът незабавно забрани всякаква дейност на площадките за добив на строителни суровини в Родопите.

Местни жители се събраха и тази сутрин на пътя към кариерата, за да изразят недоволството си от продължилата дейност. От снощи насам протестиращите не са пропуснали да премине нито един камион, натоварен с натрошен камък.

„Камионите се върнаха и разтовариха обратно материалите си на кариерите и си тръгнаха празни”, заяви председателят на Инициативния комитет Павел Гемишев.

Към протеста им тази сутрин се присъединиха и жители от Пловдив.

„По високите етажи на блоковете в нашия квартал „Коматево” е пълно с бял прах, когато кариерите работят”, заяви Звездилина Кирякова.

„Няма да позволим повече прахово замърсяване, шум, отравяне на подземните, подпочвените води заради нитратното взривяването”, заяви Ани Кемалова.

Според адвоката на инициативния комитет след изтичането на концесията, фирмата няма право да извършва друга дейност.

„Това, че концесионерите казват, че са сдобили материал и са си го депонирали на тяхна собственост, не означава, че това не е дейност, в съответствие с договора, който е изтекъл на 3 февруари. Озадачи ни това, че тази дейност се извършва въпреки изтеклите договори”, заяви адвокат Снежана Стефанова.

В Министерството на енергетиката на този етап няма внесени предложения за удължаване на концесията, съобщи областният управител на Пловдив.

„Екоминистерството единствено спира дейността по трошене на камъни, която се осъществява на частен имот и това от юридическо гледище няма нищо общо с изтеклата вече концесия. Проверката на РИОСВ продължава и днес с цел събиране на документи и при необходимост да бъдат депозирани в българската прокуратура”, заяви  областният управител на Пловдив Йордан Иванов.

От фирмата концесионер заявиха, че не извършват нищо незаконно. Затова ще обжалват издаденото им вчера предписание от екоинспекцията, с което се спира работата на производствената им база. А част от недоволните се оплакаха, че им оказван полицейски натиск с цел да не протестират.

Повече гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.