Това се е случило поради силните ветрове, които привличат теченията

Турция наблюдава увеличаване на броя на медузите по южните си брегове, особено по крайбрежието на средиземноморската провинция Хатай, окръг Самандаг, поради силните ветрове, които привличат теченията.

През последните дни в мрежите на местните рибари, излезли в Средиземно море, са попаднали голям брой медузи, което притеснява морските учени и жителите, съобщава „Хюриет“.

Тахир Озкан, морски биолог, заяви, че Техническият университет в Искендерун е започнал разследване във връзка със забелязването на медузи по-рано от сезона. Той заяви, че медузите, наблюдавани край брега на залива Искендерун, са инвазивен вид.

"Не ги докосвайте, защото са отровни. Искаме нашия университет и оторизираните институции да информират хората при среща с тези видове", добави той.

След откриването на разширението на Суецкия канал през 2016 г. в турски води започнаха да се появяват все повече инвазивни видове. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС