Коментар на Милен Керемедчиев и Нина Дюлгерова

18 години след членството на България в НАТО, продължаваме плахо да обявяваме своето присъствие в Алианса. Това каза в ефира на "Твоят ден" международният анализатор Милен Керемедчиев. 

"Първо беше казано, че нашите военни сили сами могат да се справят със заплахи отвън. После се оказа, че нямаме нито парите, нито техниката да изпълним задълженията си в НАТО. Това шикалкавене и неясни сигнали ни докараха до тук", обясни той. 

По думите му днес се очаква да се проведе видеоконферентен разговор между американския президент Джо Байдън и страни-членки на НАТО. България обаче няма да вземе участие в него, което е ясен знак. 

Заради напрежението на Изток: Американска бойна част идва в България (ОБЗОР)

Експертът по международни отношения проф. Нина Дюлгерова коментира, че е добра новина единството, което политиците демонстрират по отношение на отбраната. 

"Належащо е да се подобри бойната техника и боеготовността на българските военни. Около 80% от бюджета отива за заплати и социални грижи в сектора, неща, свързани с личния състав. Нищо не се отделя обаче за преустройство на армията или нова техника", добави тя 

Повече вижте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: