Мъжете и жените еднакво страдат от потене

Прекомерното изпотяване или хиперхидроза, както е медицинският термин, е сериозен проблем със социална значимост. Има ли спасение от влажните длани, ходила и подмишници? За "Пулс" разказва един от водещите специалисти в дерматологията - д-р Лидия Ванеска.

Според нея заболяването може да доведе до усложнения, ако не се предприемат мерки. "В това състояние потните жлези работят 3,4 пъти над нормалното. В определени участъци потенето води до състояние, което освен психологически пречи, е възможно да има и последствия, които трябва да се лекуват навреме", обясни тя. И допълни, че ролята на потните жлези е да намалява телесната температура.

Защо се потим?

"Някои са родени генетично със свръхпотене, но при други се появява в тийнейджърството и остава. Усложненията могат да се проявят като инфекции, еритема, психологични, заради нарушеното качество на живот. Мъжете и жените еднакво страдат от потене. Става дума за по-чувствителни и емоционални хора", разрки д-р Ванеска. 

Сред начините да се справим е ботулинов токсин. "Слагат се индивидуални дози, те тушират проблема. Терапията трае около една година. Към края на годината изпотяването започва отново, тогава подлежи на втора процедура. След нея изпотяването се намалява трайно - до 40%", посочи тя. И уточни, че алуминиевите соли също често се използват, но не са така ефективни.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.