Френският президент разговаря днес с Владимир Путин, а след това и Володимир Зеленски

Френският президент Еманюел Макрон заяви след разговори с лидерите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, че двете страни работят за запазване на целостта на гражданските ядрени съоръжения в Украйна, предаде БГНЕС.

"Днес разговарях с президента Путин, а след това и с президента Зеленски. Работим заедно за запазване на целостта на гражданските ядрени съоръжения в Украйна, в допълнение към приоритетните искания, които имаме към Русия: прекратяване на огъня и защита на цивилното население", написа Макрон в Twitter.

Както съобщи по-рано пресслужбата на Кремъл, Путин е казал на Макрон, че руските въоръжени сили и украинското подразделение за сигурност с личен състав продължават да осигуряват работата на Запорожската атомна електроцентрала. Руският лидер отбеляза също, че не е против среща във формат МААЕ-Русия-Украйна, но не в Чернобил, а чрез видеоконферентна връзка или в трета страна.

Путин е обвинил украински радикали за инцидента в Запорожката ядрена централа

Същевременно френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан съобщи, че страната му изпраща на Украйна медицински продукти, сред които и йод, за да се предпазят хората срещу риск от ядрен инцидент по време на сражения с руската армия, предаде БТА.

"Да изпратихме различни медицински продукти", заяви дипломатът пред телевизия "Франс 2" в отговор на въпрос дали страната е пратила и йод на Украйна. Преди това посланикът на Франция в Украйна заяви пред телевизия Бе Еф Ем Те Ве, че в идните дни ще бъдат доставени 2,5 милиона дози йод на Украйна, за да може тя да посрещне каквато и да е опасност от ядрено естество.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Редактор: Ина Григорова