Разказва специалният пратеник на NOVA Мартин Георгиев

Ден на относително затишие в Югозападна Украйна. Продължават акциите по извеждане жени и деца от размирните райони. Най-големият град в региона - Одеса, продължава да е в очакване на инвазия.

ВОЙНАТА ОТБЛИЗО: Каква е обстановката в Украйна две седмици след началото на атаките

На този фон – много хора тъгуват за домашните си любимци, които се налага да изоставят. Зоопаркът в града набира средства за хранителни продукти за многото животни, оставени от собствениците си там. Това са бозайници, гризачи, земноводни и други подобни, кошто имат своята специфика на отглеждане.

Местните в Одеса споделят, че зоопаркът в Харков е най-тежко пострадалият от бомбардировките, като има и убити служители.

„Организирахме прием на домашни животни от населението, което бяга. Нека да дадем на тези животни шанс. Ще се постараем да помогнем на животните и техните собственици. Нагледахме се на сълзи и плач при раздялата им. Това е една голяма психологическа травма”, каза Игор Белякови – директор на зоопарка в Одеса.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.