Сблъсъци между полиция и протестиращи предизвика нападение срещу националиста Иван Колона в затвора

През нощта в сряда срещу четвъртък на френския средиземноморски остров Корсика избухнаха ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция, предизвикани от нападението срещу националист в затвора.

Иван Колона, който излежава доживотна присъда за убийството на висшия регионален служител на Корсика Клод Еригнак през 1998 г., в момента е в кома, след като на 2 март беше пребит в затвора от свой съкилийник, излежаващ присъда за терористични престъпления.

Инцидентът разпали гняв на острова, където някои все още смятат Колона за герой в борбата за независимост. Той беше арестуван едва през 2003 г. след петгодишно издирване, докато се е укривал като овчар в корсиканските планини.

Стотици хора демонстрираха в главните корсикански градове Аячо, Калви и Бастия, като протестите бързо прераснаха в сблъсъци със силите за сигурност, съобщиха кореспонденти на АФП.

В Аячо протестиращите дори нахлуха в главната сграда на съда и запалиха документи, подготвени за унищожаване. След това нападнаха банка.

Местните власти съобщиха, че само в Аячо са били ранени 14 души, включително журналист от френския телевизионен канал TF1, който е бил ранен в крака.

Колона беше затворен в Южна Франция, като властите дълго време отхвърляха искането му да бъде преместен в Корсика, заявявайки, че престъплението му го прави задържан със специален статут.

В опит да намали напрежението министър-председателят Жан Кастекс отмени във вторник този статут, но неговият ход беше оценен като твърде малък и твърде закъснял от поддръжниците на Колона в Корсика.

Френските прокурори обвиниха предполагаемия нападател на Колона в затвора, Франк Елонг Абе, в опит за убийство във връзка с терористична група.

Според главния прокурор за борба с тероризма Жан-Франсоа Рикар, Франк Елонг Абе е признал за нападението, като е заявил, че е бил разгневен от богохулни изявления, направени от Колона, докато е бил зад решетките. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БГНЕС