Президентът Путин нарече санкциите нелигитимни

Руското правителство е предложило закон, с който чужди самолети, наети от руски авиокомпании, да бъдат регистрирани като тяхна собственост. Кремъл е поискал от парламента да ограничи влизането на чуждестранни кораби в руските пристанища. Мярката е в отговор на тежките санкции, които западът продължава да налага. Президентът Путин ги нарече нелигитимни. Днес под ударите им отново попадна собственикът на футболния клуб Челси - Роман Абрамович.

От думите на Путин стана ясно, че Москва, която доставя 1/3 от енергийните източници в Европа ще продължава да изпълнява договорите си.

„Ако ни създават каквито и да било проблеми, то негативните последици ще са за този сектор на световната икономика. Просто е неизбежно цените да скочат още повече”, каза руският президент.

А в същото време, седем руски олигарси, сред които и Роман Абрамович попаднаха под ударите на нови санкции във Великобритания.

„В момента той не може да се възползва от приходите на клуба или от продажбата му. Абрамович е свързан с Путин, който е човекът зад тези варварски и зли атаки срещу хората в Украйна”, каза Надин Дорис, министър на спорта и културата на Великобритания.

Засега футболен клуб „Челси“ може да продължи дейността си със специално разрешение, но няма право на нови трансфери или преподписване на договори. Билетите за двубоите няма да се продават, като такива ще получават единствено притежателите на сезонни карти.

Надяваме се, че това ще бъде краткотраен проблем и че продажбата на клуба ще бъде направена бързо и без допълнително забавяне”, заяви  Дан Силвър, член на фен клуба на ФК "Челси".

Междувременно Русия призна, че санкциите са докарали до шок руската икономика. Москва забрани износа на телекомуникационно, медицинско, земеделско и електрическо оборудване до края на 2022 година. Москва затвори и за неопределено време и един от терминалите на московското летище Шереметиево. В резултат, огромни опашки от пътници се образуваха пред офисите на авиопревозвачите.

А Вашингтон предупреди, че Русия подготвя биологична атака в Украйна. Според Белия дом Москва дори може да инсценира подобна, с която да се опита да защити продължаващата инвазия.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Габриела Винарова