Най-ефективна била евакуацията от град Суми

Общо 80 000 мирни жители са били евакуирани от зоните на боеве в последните два дни. Това е оценката на правителството на Украйна. Най-ефективна е била евакуацията от североизточния град Суми, който бил напуснат от 60 000 души.

За днес също са предвидени хуманитарни коридори от редица украински градове. Изминалите няколко дни обаче показват, че договореното спиране на огъня рядко се спазва и евакуираните са малка част от застрашените.

Опитите на Украйна и Русия да постигнат примирие в директни преговори засега остават без резултат. По време на срещата на европейските лидери във Франция домакинът Еманюел Макрон каза, че няма надежда за прогрес в скоро време.          

„Трябва да призная, че условията, поставени от Русия, са неизпълними. Така че, реалният въпрос е: Готов ли е господин Путин искренно да участва в преговори за мир и да предложи реалистични решения? Ако го направи, ще работим заедно. Надявам се, че има изпълним и възможен сценарий. Но днес, когато открито погледнем фактите, виждаме следното: Русия започна война в Украйна. Русия бомбардира тази страна. Дори мирните ѝ жители. И заедно с това вървят преговори, които не са напът да приключат със споразумение”, посочи Макрон.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов