Пропадна намерението ни да дарим изтребители МиГ-29, Полша не иска да бъде страна във войната с Украйна, добави той

Подготвяме закон в подкрепа на украинските бежанци в страната. Това каза в ефира на „Денят на живо” посланикът на Полша н.пр. Мачей Шимански. 

„На полско-украинската граница имаме около 30 пункта, през които влизат бежанците. Повечето остават на територията на страната, други обаче се насочват към други части на Европа при свои роднини. Хората, които остават имат надежда за скорошен край на войната и връщане у дома. Голяма част от украинците не желаят статут на бежанци. В страната се подготвя закон, който вероятно ще бъде гласуван утре, който ще осигури легален престой на тези хора за 18 месеца. Това ще важи за всички, влизащи в страната украинци от началото на конфликта, както и за децата, които се раждат в Полша, а те не са малко. Така ще им бъде осигурено достъп до здравната система, осигуряване и достъп до пазара на труда. Всичко ще бъде уредено”, добави той.

Шимански уточни, че всички украински бежанци получават еднократна помощ, която се равнява на около 125 лева.

„Всяка фирма, която осигурява настаняване и целодневна храна също ще получи субсидиране. Предстои да бъде решено в какъв размер. Нямаме и никакви такси, наложени върху хуманитарния транспорт от Полша към Украйна. Това са по над 100 камиона дневно. ”, каза още той.

11 500 украински деца вече са записани в полските училища, стана ясно от думите на посланика.

„Всички деца получават безплатно ваксини в Полша,. В момента на територията на страната има около 500 хиляди деца, които би трябвало да тръгнат на училище. Търсят се и преподаватели, които да говорят украински”, каза още той.

Продължава приливът на бежанци на украинско-полската граница

Във връзка с предложението на Полша да предостави самолети МиГ-29 Мачей Шимански коментира, че решението за това е взето лесно.

„Това беше като част от мерките, които се вземат от ЕС и НАТО. Малко са страните, които могат да осигурят самолети, с които украинските пилоти да са запознати. Това са Полша, България и Словакия. Никоя страна обаче няма да предостави самолети, без да гарантира своята отбрана. Затова поискахме в замяна самолети Ф-16. Бяхме готови да предоставим 28 самолета. Оказа се обаче, че никой не ги иска”, допълни той.

Полският посланик коментира още, че във връзка с конфликта не всички страни са заплашени от енергиен глад, но съществува реална опасност.

„Полша се подготви за това, защото през 2019 година преживяхме спиране на руския нефт. Тогава купувахме от страни извън Русия. Сега до края на годината можем да се откажем от руския газ, тъй като имаме алтернативи. Важно е да се помисли за слагане на край на зависимостите от Русия”, каза още той.

Мачей Шимански беше категоричен, че победител от този конфликт няма да има.

„Никой не очакваше, че ще се стигне до война, но това е факт. Полша не иска да е страна в конфликта, няма да воюваме”, добави той.

Повече вижте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: