За момента властите се справят – проблем ще има, ако военната операция премине към Одеса

"Близо 300 хил. са влезли в страната, а около 100 хил. са избрали да останат поне временно. Те използват Молдова като пункт, където тук са на няколко дни. След това пътуват за Европа, защото много от тях имат роднини в Полша, Гърция, Унгария и в други държави и някои от тях пътуват към своите роднини". Това заяви Александър Боримечков – изп. директор на Фондация „Български дух”.  

Според него за момента властите се справят – проблем ще има, ако военната операция премине към Одеса – това е един голям град с голямо населени и ако там започнат такива действия като в Херсон или Милитопол.

"В такъв случай бежанците ще се увеличат няколко пъти и това ще стане сериозен проблем., защото свършват помещенията, те сега вървят към приключване, там където са направени специални центрове на бежанците. И ние знаем, че Молдова не е с големи финансови ресурси и доста слаба е в сферата на образование, здравеопазване, сигурност – и затова ако рязко се увеличи бежанския поток от Украйна, особено от Одеса, това ще стане една голяма катастрофа за Молдова, защото ние сме с едно малко население, но приемаме в средно число повече бежанци, отколкото другите държави", сподели Боримечков. И уточни, че всеки един бежанец по информация на министър-председателя на Молдова струва около 35-40 долара на един ден. 

"Тези пари не се дават лично на бежанец – тези пари – това са тези ресурси, които Молдова, коти вкарва от своята икономика за всеки един бежанец – това е обостройство на един център за бежанците – това е храна, това е под наем жилища в това число влизат 35-40 долара. Сега върви обсъждане в правителството всяко едно семейство, което взима бежанци в своята къща, ще им дават една средна заплата в Молдова, като субсидия за това семейство да може да издържа бежанците", посочи той. И допълни, че голяма част на бежанците са настанени при хора, роднини, приятели и при хора, които от сърце желаят за бежанците да живеят при тях.  А в Тераклия е запълнено всичко, където има възможности. 

"Тук забелязах, че когато някой нещо направи и го казва в медиите и то се разпространява. Някой каза, че солта свършва и хората веднага опустошиха рафтовете в магазините и сега в момента магазините нямат сол. Обаче солта я има в складовете и не успяват дистрибуторите да я докарат в магазините, защото тя веднага я купуват нашите хора", подчертава той.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook