Според недоволните политиката на държавата обрича бранша на фалити

Земеделските производители излизат на пореден протест. Днес те се събират на пътя Самоков-София, както и на пътя Кюстендил-София. Основното им искане е да се промени механизмът, по който се изплащат COVID помощите.

Според протестиращите политиката на държавата обрича бранша на фалити. Недоволните казват, че плащанията по схемата за обвързана подкрепа са закъснели и са по-ниски спрямо миналата година. Протестиращите искат средствата да бъдат разпределени по равно между всички сектори в земеделието. Те припомниха, че в момента разпределението е 60 на 40 в полза на животновъдите.

За момента протестиращите на пътя Самоков-София нямат планове да блокират движението, но ще останат край пътното платно. Добавят, че е важно да получат подкрепа от държавата заради инфлацията, тъй като им се налага да плащат по-скъп ток и торове.

В Кюстендил протестиращите също няма да затварят пътя, тъй като нямат разрешение от полицията за това.

„Основните мотиви за протеста са тазгодишните намаления на ставките за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци. Налагани са някакви санкции на мен и колеги, по незнайни причини. Нямаме уведомления за тези санкции. В момента нямам превод за оранжерията. Ако продължават така нещата и ни орязват парите, повечето от колегите ще се откажат. При тези цени на горивата и торовете, нямаме средствата, за да започнем да обработваме”, заяви Ясен Стипцерски.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.