Част от актьорския състав са Александър Сано, Юлиан Вергов, Христо Шопов, Ивайло Христов и Башар Рахал

От днес по родните киноекрани можете да гледате дългоочаквания филм "В сърцето на машината" - една история по действителен случай за човечността, която може да бъде открита там, където никой не очаква - в затвора. 

Част от актьорския състав са Александър Сано, Юлиан Вергов, Христо Шопов, Ивайло Христов и Башар Рахал. Режисьор е Мартин Макариев.

"Усещането да види филма на екран е като да е на финал на Олимпиадата. „Идеята дойде с един студентски филм, по който работих преди 16 г. Един от затворниците, с които разговарях за него, ми разказа историята. През 2010 г. го направихме като късометражен филм. Две години по-късно имахме възможност да го реализираме, но решихме, че сме твърде млади", разказва режисьорът.

Срещали са се с само с разказвача на историята, но не и с героите.

По думите на Александър Сано всеки е влязъл в проекта с цялото си сърце и душа. "Приятно ми е да съм част от филма. Имаме идея да издадем сценария на книжно тяло. На първите 15 страници от него, бях убеден, че е най-силата история, която съм срещал. Случка преобръща възгледите за това кое е важно и ценно. Човещината вирее на най-тъмните места. Не можах да спя с дни, мислех за филма", разкрива той.

Македонският актьор Игор Ангелов споделя, че това е документирана история, не трае два-три дни. А Макариев  е човек с невероятна енергия, която рядко се среща. Той е знаел точно какво ще се случи.

За актьора Владимир Зомбори сред основните теми са бихме ли могли да си простим, има ли добри и лоши, както и въпросът с грешните решения.

Действието се развива през 1978 г. Група затворници, сред които такива с тежки престъпления и доживотни присъди, изпълняват принудителен труд в стругарски цех на завод „Кремиковци“. Всеки от тях има своя различен път, морал и разбирания. Само за ден животът им се преобръща изцяло.

Според продуцента Александър Пенев в сърцето на всеки проект стои история. "Идеята е да запазим човека в себе си, когато се намират в нечовешка среда. Сега е най-добрия момент да разкажем тази история", посочи той.

"В сърцето на машината" спечели "Златна роза" в категориите "Най-добър пълнометражен филм" и "Най-добър сценарий". На фестивала AFIN в Австралия „В сърцето на машината“ триумфира в категориите за най-добър звук, монтаж и актьорски състав. 

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.